České Budějovice: Návod, jak získat identifikační číslo provozovny

12.01.2017 17:06

Účelem vytvoření a používání identifikačních čísel provozoven je v rámci evidence odpadů jednoznačně identifikovat jednotlivé provozovny ohlašovatele i partnerských subjektů pro sledování toků odpadů.

České Budějovice: Návod, jak získat identifikační číslo provozovny
Foto: David Hora
Popisek: Radnice v Českých Budějovicích

Identifikační číslo „Provozovny“ IČP je nositelem informace o adrese provozovny. Slouží pro identifikaci subjektu, tedy pro přesné označení adresy provozovny ohlašovatele při vystavování dokladů, dále v průběžné evidenci odpadů a ročním hlášení o produkci a nakládání s odpady (jak v roli ohlašovatele, tak v roli partnerského subjektu – ten kdo od Vás odpad převezme, musí vyplnit do evidence Vaše IČP).

Vyhledávání IČP

Tomu, kdo má živnostenské oprávnění číslo přiděluje živnostenský úřad. Na stránkách Ministerstva průmyslu lze nahlédnout a nalézt existující příslušné číslo provozovny www.rzp.cz. Obsah se otevírá do nového okna. Zde se tedy můžete přesvědčit, zda číslo provozovny máte přidělené.

Pokud nejste registrován dle živnostenského zákona – například z důvodu, že máte vydáno osvědčení zemědělského podnikatele dle zemědělského zákona nebo z jakéhokoliv jiného důvodu musíte si číslo provozovny sám/sama zvolit.

Základní pravidla pro vytvoření interního IČP:

interní číslo samostatné provozovny, které si ohlašovatel zvolí sám:

  • číslo může mít maximálně 12 znaků
  • číslo může obsahovat číslice i písmena
  • číslo provozovny se nesmí podobat číslu zařízení (IČZ) tedy nesmí začínat písmeny CZ
  • číslo provozovny nesmí být rovno 0, nesmí jít ani o řetězec tvořený nulami
  • za základ čísla lze vzít IČO subjektu a za ním doplnit číselnou řadu 1, 2, 3, 4, 5,…. až na maximální počet znaků 12 znaků IČP.

„Sdělení a metodický návod MŽP k používání identifikačních čísel provozoven při plnění povinností podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, a vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady“ (ze dne 29. 6. 2016) naleznete ZDE

Pokud jste původce odpadů, kterému přesáhla produkce či nakládání s odpady nad 100 kg nebezpečných nebo 100 tun ostatních odpadů za rok, vzniká Vám ohlašovací povinnost a to podáním Ročního hlášení s termínem do 15. února 2017. Hlášení se podává prostřednictvím ISPOP (ZDE). Není možné podávat hlášení v tištěné/listinné podobě a zasílat na obecní úřad obce s rozšířenou působností.

Při podávání „Ročního hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok 2016, tedy při vyplňování hlášení v roce 2017 (Příloha č. 20 Vyhl. č. 383/2001 Sb., novela č. 83/2016 Sb.) Vám může pomoci dočasná bezplatná licence programu EVI 8, kterou připravila firma INISOFT a kde můžete vytvořit své roční hlášení (ZDE). Aplikaci pro Vás připravila společnost INISOFT s.r.o., která je jedničkou na poli tvorby specializovaného software pro evidenci odpadů a přepravy NO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…