České Budějovice: Nové technologie umožňují ještě šetrnější péči o novorozence

20.08.2014 20:07

Centrum vysoce specializované péče o novorozence v Českých Budějovicích je v současné době jedním z nejlépe technicky vybavených pracovišť svého druhu v České republice. Do nových technologií a nejmodernějších přístrojů, umožňujících lékařům maximálně šetrnou léčbu nedonošených či dětí narozených s vážným onemocněním, investuje českobudějovická nemocnice z vlastních prostředků dlouhodobě desítky miliónů korun.

České Budějovice: Nové technologie umožňují ještě šetrnější péči o novorozence
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Lékaři a sestry Neonatologického oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. dnes běžně pečují o těžce nebo extrémně nezralé děti s porodní váhou nižší než 1500 gramů, které by ještě před patnácti až dvaceti lety neměly šanci na přežití nebo na normální vývoj.

„Modernizaci technického vybavení věnuje nemocnice velkou pozornost. Jen za období posledního roku se nám podařilo získat další technologie, které nám dovolují mít nad nemocnými a nedonošenými novorozenci, jejichž životy někdy visí doslova na vlásku, nepřetržitou kontrolu. Především se jedná o pacienty s podporou dýchání. Děti s porodní váhou hluboko pod 1500 gramů, často i pod kilogram, není možné zatěžovat například častými odběry krve, které nejsou z mnoha důvodů, především u nedonošených, bez nežádoucích důsledků. Zmíněné technologie jsou dalším krokem k tomu, abychom tyto děti sledovali neinvazivně, nejen z hlediska zmíněných odběrů, ale i z pohledu jejich zatěžování jinými vyšetřeními. Je samozřejmé, že i absolutně nejmodernější technologie jsou užitečné až v rukou zkušeného a vysoce odborně zdatného personálu,“ uvedl primář Neonatologického oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. MUDr. Milan Hanzl, Ph.D.

Do rutinního provozu neonatologického oddělení byly uvedeny například přístroje pro kontrolu dětí na ventilátorech sledující množství kysličníku uhličitého ve vydechovaném vzduchu. „To je sice běžné u větších dětí a dospělých, ovšem je třeba si uvědomit, že u našich malých pacientů pracujeme s tak malými objemy vydechovaného vzduchu, že by klasické přístroje byly nespolehlivé. Největší radost máme z toho, že nyní je toto monitorování dostupné současně pro všechny děti, které vyžadují resuscitační péči,“ poznamenal prim. MUDr. Hanzl.

Další technologií v léčbě malých pacientů s podporou dýchání je měření množství kysličníku uhličitého přes kůži. „Tuto metodu jsme sice používali už před 20 lety, ale od té doby zaznamenala obrovský pokrok. Nové monitory nepoškozují kůži nedonošených dětí a pro pacienta neznamenají prakticky žádnou zátěž. Přitom měří velice spolehlivě i pacienty v těch nejnižších váhových kategoriích pod jeden kilogram, a dovolují tak personálu reagovat úpravou léčby daleko pohotověji, než dříve,“ doplnil primář Hanzl.

U pacientů vyžadujících intenzívní a resuscitační péči zavedlo neonatologické oddělení neinvazivní přímé monitorování zásobení mozku kyslíkem, což je novinkou posledních let i v jiných lékařských oborech. V českobudějovické nemocnici ji jako první začali používat kardiochirurgové, kteří operují v mimotělním oběhu.

„Jde o sledování mozku z hlediska bezpečnosti zásobení kyslíkem. Tato technologie v oblasti infračervené spektroskopie (NIRS) je aplikovatelná u malých dětí v závažném stavu bez ohledu na to, zda jde o děti donošené nebo nedonošené. Je to novinka, která se před pár lety dostala do klinické praxe a potenciálně představuje opět významný krok dopředu. Jsme jedním z mála neonatologických pracovišť v České republice, které ji využívá při sledování svých pacientů na jednotce intenzivní a resuscitační péče,“ konstatoval primář.

Budoucnost neonatologie vidí, kromě jiného, prim. MUDr. Milan Hanzl, Ph.D. právě v dalším zvyšování neinvazivity monitorování a léčby neonatologických pacientů. „Jak bylo zmíněno, v rukách kvalifikovaného personálu, to mimo jiné znamená významný prvek pro snížení rizika trvalých postižení u našich pacientů. To je především z pohledu rodičů, ale i nás  neonatologů, hlavním cílem naší péče,“ zdůraznil prim. Hanzl.

Neonatologické oddělení je spolu s Gynekologicko – porodnickým oddělením Nemocnice České Budějovice, a.s. součástí Perinatologického centra, jež patří dlouhodobě mezi nejlepší pracoviště v České republice zabývajících se problematikou těhotenství, porodu a péče o dítě po porodu. Jeho výsledky také velmi dobře obstojí i v mezinárodním srovnání. Jihočeský kraj věnuje rozvoji perinatologického centra velkou pozornost. V současné době je ve fázi realizace výstavba zcela nového objektu centra v hodnotě přibližně 200 miliónů korun.

Neonatologické oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. poskytuje péči především všem novorozencům narozeným ve zdejší porodnici, včetně donošených a zdravých novorozenců. Nezastupitelnou úlohu však má v rámci Jihočeského kraje a části kraje Vysočina kraje v péči o extrémně a těžce nedonošené novorozence, jejichž porody jsou až v 90 procentech soustředěné do porodnické části Perinatologického centra intenzívní péče Nemocnice České Budějovice, a.s.

Vysoce specializovaná péče je na neonatologickém oddělení věnována nemocným novorozencům, kteří vyžadují resuscitační a dlouhodobou intenzivní péči či novorozencům se závažnými vrozenými vadami. Kromě kardiochirurgických operací, výkonů hrudní chirurgie a některých specializovaných výkonů dětské či plastické chirurgie, kde oddělení úzce spolupracuje se specializovanými centry mimo region, zajišťuje péči novorozencům a malým kojencům tam, kde léčba jejich onemocnění vyžaduje chirurgický zákrok některého z oborů soustředěných v českobudějovické nemocnici.

Nemocnice České Budějovice, a. s., patří se svou lůžkovou kapacitou 1450 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.
V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 53 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 30 tisíc operačních zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 2135 dětí.
Nemocnice má průměrně 2500 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. Za posledních šest investovala nemocnice do svého rozvoje více než 1,1 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…