České Budějovice: V Art café vystavují své obrazy žáci ateliéru Jaroslava Platila

07.06.2018 7:34

Až do 30. června budou v prostorách Cafe Art v českobudějovické Kněžské ulici k vidění obrazy studentů výtvarného ateliéru portrétisty Jaroslava Platila. Více než třicítka děl, vytvořených různých autory i malířskými technikami, je úžasným svědectvím toho, že metodika Platilových kurzů napomáhá k zvládnutí kresby a malby bez předem viditelného nadání.

České Budějovice: V Art café vystavují své obrazy žáci ateliéru Jaroslava Platila
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Jaroslav Platil neučí umění, učí řemeslo a perfektní zvládnutí zvolené techniky,“ konstatoval v úvodu vernisáže výstavy literární autor Jan Cempírek a poznamenal, že náhodný návštěvník by jen stěží uvěřil, že autory složitých a technicky dokonale zvládnutých maleb jsou vesměs dospělí lidé, kteří před svým vstupem do kurzu nic nenamalovali a o svém talentu neměli ani ponětí.

Pod jejich štětci nyní vznikají velmi zdařilé kopie známých děl mnoha slavných světových malířů, jako například Leonarda da Vinciho, Diega Velásqueze, Edgara Degase, Gustava Klimta a dalších. Podobná díla jsou k vidění i nyní v Cafe Art, které tak určitě stojí za návštěvu.

„Učitel Komenský řekl: Kolik jazyků ovládáš, tolikrát jsi člověkem. Myslím si, že Jan Amos měl na mysli analogii verbálního a uměleckého jazyka. Jako jsou poezie, hudba, literatura a jiné umělecké projevy. Já otevírám schopnost mluvit výtvarným jazykem. Učím malířské myšlení a řemeslo. Ke slovu umění jen řeknu, že je stejně abstraktní a neměřitelný pojem jako slovo láska. Kdo chce, ten se malovat  naučí. O čem pak bude mluvit, je jen na něm. Pravým umělcem se pak může stát kdokoli pravdomluvný. Ale tuto výuku už nechávám na uměleckých školách. A nevím, proč mi v této souvislosti vytanulo na mysli Orwellovské Ministerstvo lásky,“ pousmál se Platil.

Jaroslav Platil se narodil v roce 1962 v Praze. Dětství prožil v Příchovicích v Jizerských horách a následně znovu v Praze. Jeho specializací je portrétní a figurální tvorba. V současné době se věnuje krajinné anatomii. Vystavoval v Českých Budějovicích, Praze, Českém Krumlově, Mnichově a Linci. Jeho Ateliér Česká 20 sídlí na stejnojmenné adrese v Českých Budějovicích.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…