České Budějovice: VŠTE otevře Čínské centrum, jeho partnerem bude Henanská univerzita

02.07.2015 20:15

Podpisem memoranda o spolupráci, jejíž součástí bude i otevření Čínského centra na VŠTE, skončila dnes návštěva Lou Yuangonga, prezidenta Henanské univerzity na Vysoké .škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích (VŠTE).

České Budějovice: VŠTE otevře Čínské centrum, jeho partnerem bude Henanská univerzita
Foto: VŠTE
Popisek: Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Memorandum stanovuje počty akademiků a studentů, které si už od nového akademického roku školy vymění, vznik společných programů pro studenty bakalářských a magisterských oborů v každém státě a také zaměření výzkumných projektů. Zahrnuje také otevření Čínského centra, na jehož vzniku se bude Henanská univerzita významně finančně podílet. To se stane organizační složkou VŠTE a půjde o společenské a vzdělávací centrum, které nebude služby poskytovat pouze studentům a vyučujícím, ale v regionu se zaměří i na propagaci čínské kultury a jazyka, a podporu obchodních vztahů a podnikání.

„Memorandum je svým pojetím a rozsahem mimořádné. Jeho význam ilustruje i to, že prezident Lou Yuangong k nám vážil cestu z Polska, kde byl s delegací vlády provincie Henan,“ uvedl Marek Vochozka, rektor VŠTE. Ten pokládá mezinárodní aktivity za jednou z priorit školy, neboť umožňují přípravu studentů pro evropský a světový trh práce. „Současně nám to ale poskytuje podněty pro integraci nových vzdělávacích trendů, ať už jde o obsah, formy a výukové metody,“ dodal rektor.

Škola v září otevře novou specializaci Čínské trhy

Škola v září otevře novou specializaci Čínské trhy, na níž bude v anglickém programu přednášet i profesor ekonomie Lunan Jiang a jeho manželka, rovněž ekonomka, přicházející právě z Henananské univerzity. Ta s více než 60 tisíci studenty, patří mezi přední čínské vysoké školy se silnou tradicí výuky technických a ekonomických předmětů. „Dlouhodobým cílem jsou společné programy s International Business School, což je samostatná fakulta Henanské univerzity, rozvíjející společenské a ekonomické projekty také s univerzitami v USA,“ doplnil rektor.

Samotná provincie Henan (Che-nan), ležící ve střední Číně, je považována za kolébku čínské civilizace, a dnes je s více než 100 miliony obyvatel nejlidnatější v zemi. Jejím partnerem je rovněž Jihočeský kraj, jehož představitelé ji spolu se zástupci podnikatelů a škol loni navštívili. Právě při této příležitosti byly tehdy navázány první kontakty mezi VŠTE a Henanskou univerzitou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Po čtvrt století opět ožívá druhé patro litické školy

19:27 Plzeň: Po čtvrt století opět ožívá druhé patro litické školy

Litické děti opět budou stoupat po schodech do druhého patra školní budovy v Přeučilově ulici. Ve čt…