Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

16.04.2024 7:04 | Tisková zpráva

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Poskytuje praktickou alternativu všem, kteří nechtějí myslet na to, že u sebe musí mít klasické plastové kartičky.

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu
Foto: ckrumlov.info
Popisek: Panorama města Český Krumlov

Od dubna se občankou v mobilu budete moci prokazovat také na Městském úřadu Český Krumlov, kde akceptaci eDokladů zavádíme o čtvrt roku dříve, než je zákonná povinnost. Když půjdete vyřizovat své záležitosti na živnostenský úřad, registr řidičů a vozidel nebo třeba na Odbor památkové péče, jednoduše na přepážce načtete zde zveřejněný QR kód pomocí své aplikace eDoklady a úředníkovi se zobrazí vaše údaje z občanského průkazu.

Pozor, pokud však na městský úřad půjdete vyřizovat například změnu trvalého bydliště nebo budete žádat o vydání nového občanského průkazu, bude potřeba nadále předložit také občanský průkaz fyzický.

Od 1. července budete aplikaci eDoklady moci použít také k prokázání totožnosti u soudu, při policejní kontrole, na finančním úřadu či na úřadu práce. V bance nebo na poště pak půjde digitální občanský průkaz použít až příští rok.

Ještě nemáte aplikaci eDoklady, ale chtěli byste tuto moderní formu prokazování totožnosti vyzkoušet? Je to jednoduché. Aplikaci zdarma stáhnete do svého mobilního telefonu v Google Play i App Store, přihlásit se do ní je možné hned několika způsoby, například mobilním klíčem k eGovernmentu nebo pomocí bankovní identity.

Další praktické informace, třeba co dělat při ztrátě telefonu, kde byla aplikace nahraná, nebo naopak co dělat při ztrátě fyzického dokladu, naleznete na webu edoklady.gov.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…