Český Krumlov: Svatováclavské slavnosti & Mezinárodní folklórní festival 2017

19.09.2017 17:30

Poslední zářijový víkend 28. 9. - 1. 10. bude v Českém Krumlově patřit již tradičně Svatováclavským slavnostem a Mezinárodnímu folklornímu festivalu, který roztančí historické centrum města v pátek a sobotu.

Český Krumlov: Svatováclavské slavnosti & Mezinárodní folklórní festival 2017
Foto: archiv
Popisek: Český Krumlov folklorní festival

Hold bude vzdán sv. Václavovi, patronovi české země, pivovarníků a vinařů. Jak jinak oslavit tyto dny, než tancem, hudbou, dobrým jídlem a pitím?

Program letošních Svatováclavských slavností otevřou mimořádné prohlídky kostela sv. Víta a kaple sv. Václava a Svatováclavská mše svatá ve čtvrtek 28. září. Ve státní svátek si budete moci prohlédnout mimo jiné také schwarzenbergské archivní vinné sklepy v renesančním domě na V. zámeckém nádvoří, kde je pro zájemce připravena rovněž degustace vína. V poutním areálu na Křížové hoře nad Českým Krumlovem můžete zažít Svatováclavskou noc s působivým osvětlením a koncertem.

Novinkou Svatováclavských slavností jsou Pivovarské slavnosti v Pivovarské zahradě, které slibují prezentaci piv z produkce Historického pivovaru Český Krumlov. Pivovar Český Krumlov navazuje na tradici vaření piva v Českém Krumlově, která je prakticky spojena se vznikem města už od 13. století. Za obnovením vaření piva v Českém Krumlově stojí hlavně vášeň pro poctivé české pivo a snaha navrátit věhlas krumlovského piva z dob jeho největší slávy za vlády Rožmberků a Schwarzenbergů. Představen bude světlý ležák 11°, světlý ležák Premium 12° a tmavý nakuřovaný ležák Premium 12°.

Ruku v ruce s dobrým pitím jde i dobré jídlo, to je letos v režii Českokrumlovského sdružení kuchařského, které v Pivovarské zahradě nabídne pečený bůček s karamelovými jablky a pečenou cibulí, konfitovanou kachnu s marinovaným zelím a opečenou kedlubnou, pečený hovězí krk s dýňovým pyré a mnoho dalšího ze špičkové gastronomie. Program potěší i milovníky vína, kteří budou moci letos nově ochutnat okolo 50 vzorků vín z Čech, Moravy, Rakouska, Itálie, Německa, Bulharska, Černé Hory. Ochutnávka proběhne v Klášterní zahradě formou žetonů, které budou k zakoupení na místě. Od čtvrtka 28. září až do neděle 1. října zaplní náměstí Svornosti svatováclavský jarmark s tradičním zbožím a pochutinami nejrůznějšího druhu. V Klášterech Český Krumlov Vás jistě zlákají k návštěvě švestkové hody, k ochutnání budou švestkové knedlíky, koláče, povidlové buchty nebo také švestkové pivo.

Hudební produkce Svatováclavských slavností ctí folk. Návštěvníci si budou moci vychutnat skutečnou folkovou legendu, vystoupí tu Žalman & spol., který působí na hudební scéně téměř půl století. Objeví se ale i bluegrassová kapela Semtam a premiéru veřejného koncertu zažije v pátek českokrumlovská kapela Urquhart. Páteční a sobotní program se ponese na folklórní vlně, kdy účastníci Mezinárodního folklórního festivalu oživí svým tanečním uměním ulice a zákoutí historického centra Českého Krumlova. Letos sem zavítají soubory z Nového Zélandu, Indie, Izraele, Chorvatska a z českých souborů vystoupí soubory z Plzně, Českých Budějovic a krumlovská Jitřenka a Růže.

V programu Svatováclavských slavností nebudou chybět tradiční prohlídky města s průvodci, sobotní setkání a fotografování Václavů a Václavek, Svatováclavské focení v Museu Fotoateliér Seidel a zejména pak oblíbený svatováclavský večer otevřených muzeí a galerií s volným vstupem do vybraných expozic. Tradičně se ke Svatováclavským slavnostem připojují také krumlovští voroplavci, kteří představí model starého vltavského voru, aby si každý mohl prohlédnout, jak plavení dříve fungovalo.Neobvyklou podívanou chystají také českokrumlovští dobrovolní hasiči, kteří letos slaví 80. výročí založení sboru. V centru města v Široké ulici předvedou hašení požáru. Dalším výročím, které se připojuje ke Svatováclavským slavnostem, je 25leté působení Lesní správy v Českém Krumlově. Lesy ČR pro sportovní nadšence i rodiny s dětmi připravily 25km pochod jihovýchodní částí Kletě s doprovodným programem a lesní pedagogikou.

Vstupné na celý program slavností je zdarma, výjimky jsou uvedeny v programu Svatováclavských slavností.

Všechny v těchto dnech srdečně zveme k návštěvě Českého Krumlova, podzimní oslavě dobrých přátelství, společné historie a osudových setkání, dobrého jídla a pití se spoustou zábavy a her.

Podrobný program najdete zde.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…