Český Těšín: Město ošetřilo více než 330 stromů od parazitujícího jmelí

14.04.2024 20:08 | Tisková zpráva

V minulých dnech byl ukončen společný projekt měst Český Těšín a Karviná, týkající se zvýšení čistící schopnosti stromů odstraněním parazitického jmelí.

Český Těšín: Město ošetřilo více než 330 stromů od parazitujícího jmelí
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

V červnu 2023 proběhla v Českém Těšíně úvodní konference ke zmíněnému projektu. Byl představen projekt, jeho cíle, cílové skupiny a také provázanost v rámci akčního plánu projektu „i-AIRP´s“. Poté se všichni přesunuli do vybrané lokality Masarykových sadů, kde byla blíže popsána a názorně ukázána problematika stromů napadených jmelím.

V říjnu na to navázala edukační část projektu na Základních a mateřských školách Český Těšín Pod Zvonek a Kontešinec. Děti se v hodině biologie zúčastnily on-line přednášky zaměřené na ochranu ovzduší a problematiku jmelí. Přednáška byla prezentována zástupcem VŠB-TUO, jakožto jednoho z partnerů projektu i-AIRP´s.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17420 lidí

Od 27. listopadu 2023 probíhaly firmou Urban Forestry, s.r.o. práce na samotném ošetření stromů, a to formou ořezu a ořezu v kombinaci s chemickým ošetřením. U silně poškozených stromů došlo k jejich pokácení a nahrazení novou výsadbou. S ohledem na vegetační klid, trvaly práce, jako je chemické ošetření stromů postřikem a kácení stromů do 15. března 2024.

Na celém území Českého Těšína mělo být dle podané žádosti o dotaci ošetřeno 334 stromů. V průběhu realizace se však vyskytly méněpráce, spočívající v již dříve pokácených stromech, z důvodu jejich silného poškození. Ošetřeny stromy jsou mimo jiné na ulicích Slezská, v Parku Adama Sikory, na ulici Hrabinská, či na Nábřeží Míru.

Obě města jsou zároveň členy Regionálního sdružení územní spolupráce Těšínského Slezska, jehož prostřednictvím jsou mimo jiné zapojeny do projektu i-AIRPs. V rámci tohoto projektu využívají výsledky měření a možnosti zapojení do tvorby akčního plánu.

Náklady projektu po vysoutěžení představují částku ve výši 2,7 milionu korun, z toho dotace z norských fondů činí zhruba dva miliony ze SFŽP 352 tisíc korun. Projekt bude s poskytovatelem dotace celkově vyúčtován v průběhu měsíce května letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…