Český Těšín: Strážníci kontrolovali „neviditelné“ chodce a cyklisty

17.11.2017 9:37

Českotěšínští strážníci se vrátili k preventivní akci “Za šera”. Chodce a cyklisty po dva dny upozorňovali na nebezpečí, které jim akutně hrozí, pokud nejsou dobře viditelní. Poradili, jak být viděn, a také rozdávali reflexní pásky.

Český Těšín: Strážníci kontrolovali „neviditelné“ chodce a cyklisty
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Akci jsme prováděli v okrajových částech města, kde není veřejné osvětlení nebo lidé chodí po krajnici. Od minula se situace díky osvětě velmi zlepšila, téměř všichni byli vybaveni reflexními prvky, mnohdy však nevhodně umístěnými. Například na kabelkách nebo batozích, či na straně odvrácené ke krajnici,“ uvedl preventista MP Český Těšín Petr Glaic.

Naši strážníci pokračují několik let v osvětě, která má zvýšit povědomí chodců a cyklistů. Jak jsou ohroženi, když nejsou na silnici vidět, protože nosí tmavé oblečení nebo nemají předepsané osvětlení bicyklů.  „Když jsme s tímto programem před více než pěti roky začínali, byl na krajnici pro řidiče viditelný málokdo, vidím to jako velké zlepšení,“ hodnotí ředitel MP Český Těšín Petr Chroboczek.

Letošní akce proběhla ve spolupráci Policie ČR a Městské policie Český Těšín a měla za cíl eliminovat dopravní nehodovost za účastí chodců. V rámci této akce českotěšínští strážníci rozdali několik desítek reflexních pásků a zároveň prováděli osvětu.

Policejní statistiky ukazují, že s podzime přibývá tragických kolizí aut s chodci nebo cyklisty. Ke dvěma třetinám usmrcení chodců na silnicích dochází za snížené viditelnosti. Přispívají k tomu i rozsvícená světla aut. Řidič se totiž soustředí na světla protijedoucích vozů a nevnímá chodce, kteří bývají nevhodně oblečeni. Přitom aby byl řidič před chodcem v černém, modrém nebo šedém oblečení schopen za tmy včas zareagovat, musel by jet pouze čtyřicítkou.

Blikačku nebo reflexní pásku doporučujeme za soumraku i běžcům, chodcům nebo bruslařům v parcích, oceňujeme, že blikačky používají za soumraku i jezdci na koních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…