Český Těšín: Strážníky doprovází ve službě Vera. V mobilu

31.08.2015 9:18

To je skutečně poprvé, pane strážník. Tak takové výmluvy už na českotěšínské městské policisty nebudou platit. Díky speciální aplikaci v mobilu strážník zjistí nejen počet přestupků, pro které již byla daná osoba popotahována, ale i to, zda občana nehledá policie a další potřebné informace.

Český Těšín: Strážníky doprovází ve službě Vera. V mobilu
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Od 1. srpna Městská policie Český Těšín testuje zkušební verzi systému VERA, od září již pojede v „ostrém režimu“. Systém VERA nabízí okamžitý přístup „z chodníku“ do lokálních registrů organizací a obyvatel. Přináší řadu vylepšení pro práci strážníků v terénu a odbourání přebytečné administrativy. Strážník může nyní dohledat v chytrém mobilním telefonu řadu informací, které musel dříve získávat telefonicky či písemně. Přestupce se už také nebude moci například vymlouvat, že se něčeho dopustil poprvé.

Tento systém nabízí strážníkům a s nimi spolupracujícím pracovníkům úřadu snadný záznam událostí a přestupků, které byly během služby zjištěny nebo které byly oznámeny. To jednak zautomatizuje evidenci, ale také pomůže strážníkovi v rozhodnutí, jak přestupek řešit. Ihned zjistí, zdali občan skutečně porušil nějaké předpisy poprvé a může jej potrestat domluvou, nebo daná osoba byla za stejný prohřešek již několikrát řešená, čímž ji automaticky nebude řešit blokovou pokutou, ale její případ předá k přestupkovému řízení. Systém zvýší i bezpečí strážníků, protože ze systému poznají, zda byla daná osoba u minulého řešení agresivní.

„Řádný provoz bude zahájen v průběhu měsíce září na kdy jsem posunuli také avízované spouštění systému oznámení přestupků, tzv. „parkovaček“, kdy se bude částečně ustupovat od přikládání „botiček“ a přestupci budou vyrozuměni o přestupku nálepkou a budou moci přestupek vyřešit na služebně MP,“ dodává ředitel MP Český Těšín Petr Chroboczek.  V souvislosti s tímto systémem budou strážníci v terénu využívat novou výpočetní techniku.

Strážníci dnes neřeší jen marginální přestupky, ale zpracovávají ohromné množství dat, která jsou následně zaznamenána do dokumentů.

S každou novelou právních předpisů přitom přibývají další povinnosti a většinou i další písemnosti. V praxi to znamená, že strážník během pěti minut něco zjistí a vyřídí – a následně k tomu půl hodiny sepisuje potřebné dokumenty. VERA pracuje na tom, aby všechnu administrativu v maximálně možném rozsahu zautomatizovala. Data již budou od strážníka předávána automaticky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…