Český Těšín: Vodní most dnes připomene tragédii z roku 1970

21.07.2017 8:36

V červenci si Češi a Poláci společným pietním aktem, modlitbou a vodním mostem přes řeku Olzu/Olši rozdělující Český Těšín a Cieszyn vždy tradičně připomínají tragédii z roku 1970. Tehdy zde voda strhla most Svobody i s čtrnácti polskými dobrovolnými hasiči. Pět z nich utonulo.

Český Těšín: Vodní most dnes připomene tragédii z roku 1970
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Letos proběhne připomínka v pátek 21.7.2017 v 18 hodin a zúčastní se jí dobrovolné sbory z obou stran hranice, pamětníci, starostové a občané.

Akce začíná společným nástupem českých i polských hasičů na polské straně mostu Svobody (u KaSS Střelnice), kde je pamětní deska. Po proslovu velitele hasičů, společné modlitbě za zesnulé s katolickým a evangelickým kaplanem hasičů, položení kytic pod pamětní deskou, prochází hasiči doprostřed mostu, kde za zvuků hasičské trubky spustí na hladinu řeky věnec.

Poté se jednotky rozcházejí na své strany hranice a stříkáním z proudnic vytvoří vodní most nad řekou, která vzala životy jejich kolegů.

Po dobu pietního aktu je most neprůjezdný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…