Český Těšín: Zápisy do prvních tříd předčily očekávání

05.02.2016 21:54

O třicet prvňáčků více celkem usedne v Českém Těšíně prvního září do školních lavic. Je to ještě více, než jsme před zápisy předvídali. Na Karvinsku, kde je citelný velký úbytek obyvatel, je to skvělá zpráva.

Český Těšín: Zápisy do prvních tříd předčily očekávání
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

K zápisům do prvních tříd přišlo ve městě celkem 330 dětí (loni 308), z toho počtu bylo 17 dětí z Polska. Rodiče těchto dětí mají nějakou vazbu na Česko, na polskou stranu hranice se vdaly nebo oženili, případně u nás pracují nebo podnikají. Pár z nich deklarovalo, že je láká vícejazyčné prostředí a kvalita škol v Českém Těšíně.

„Lze očekávat, že do prvních tříd nastoupí zhruba 325 žáků, což je nárůst  o 30 dětí oproti školnímu roku 2015/2016, kdy nastoupilo 294 žáků, z toho 15 dětí z Polska,“ uvedla vedoucí oddělení školství českotěšínské radnice Alena Nawratová s tím, že odklady budou známy až koncem května.
Rodiče k zápisům budou ještě docházet minimálně do 15. února, to je datum uvedené ve vyhlášce, ale větší změny neočekáváme.
 
Přehled dle příspěvkových organizací (ZŠ):
Havlíčkova                        58                   
Masarykova                      82                   
Pod Zvonek                      68                   
Hrabina                             72                   
Kontešinec                        50                   
C e l k e m                               330
 
Vloni bylo prvňáčků o 16 více než v roce 2014 a o 33 než v roce 2013.

Za posledních deset let je počet žáků v Českém Těšíně stabilní a osciluje v rozmezí 2.200 – 2.300 dětí. Radnice se snaží mapovat a předvídat demografický vývoj a vypadá to, že v příštích letech se tento trend udrží.

S rušením školních či předškolních zařízení se nepočítá, naopak město hledá dotační tituly, aby mohlo rozšířit dostavbou či rekonstrukci kapacity u dvou mateřinek na sídlišti Svibice v ulici Okružní a v místní části Dolní Žukov, kde za posledních deset let přibylo 19 procent obyvatel. „Žukov se rozrůstá, mnoho mladých rodin zde staví domy a proto chceme kapacitu navýšit. U obou případů jde o stavebně náročné projekty a doufáme, že se nám na ně podaří získat finanční podporu z některých národních či evropských zdrojů,“ doplnila místostarostka Gabriela Hřebačková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…