Český Těšín se připravuje na Mezinárodní divadelní festival Bez hranic

18.09.2017 15:17

Myšlenka uspořádat Mezinárodní divadelní festival Bez hranic (do roku 2004 pod názvem Na hranici) se zrodila na prahu svobody, kdy se Polsko a tehdejší Československo vrátily k demokratickým principům. XXVII. ročník se uskuteční 3. až 8. října 2017.

Český Těšín se připravuje na Mezinárodní divadelní festival Bez hranic
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

První ročník (1990) byl věnován divadelním hrám Václava Havla. Další edice představily široký záběr divadelní tvorby v Polsku, České republice a na Slovensku a byly to zároveň hvězdné představení, stejně jako avantgardní jevy za hranicemi dosavadních stylů a estetiky.

Bohatý program letošního ročníku patří vystoupením bojujícím o prvenství v tradiční soutěži O zlomenou závoru (letos se soustředíme na hudební a taneční představení), které již získaly ocenění v národních nebo mezinárodních přehlídkách. Na programu je řada dalších doprovodných aktivit, jako jsou koncerty (Jaromír Nohavica, Wiktoria Węgrzyn), setkání (Mistrovo odpoledne s Janem Nowickým), promítání, debaty a výstavy. Mnoho akcí mohou zájemci navštívit zdarma.

Motivem letošního ročníku je také 40. výročí Charty 77

Tematická linka „Něco heroicky zasněného, bláznivého a neskutečného ...“ prezentuje zkušenosti československých s polských disidentů u příležitosti 40. výročí vzniku této občanské iniciativy (citát pochází z Václava Havla) prostřednictvím promítání, uměleckých aktivit ve školách v Českém Těšíně a Cieszyně a výstavy „Nemohli jsme mlčet. Lidé Charty 77“, kterou připravil Ústav pro studium totalitních režimů. Vyvrcholením bude panelová polsko-česká diskuse (7. října, v 11 hodin, Čítárna a kavárna Avion v Českém Těšíně), které se zúčastní přímí účastníci těchto událostí.

Nad festivalem přijali čestnou záštitu pánové: generální konzul Polské republiky v Ostravě Janusz Bilski, generálního konzul Slovenské republiky v Krakově Ivan Škorupa, starosta města Cieszyn Ryszard Macura Těšíně a Českého Těšína Vít Slováček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…