Čestné občanství města Karviné dostala zakladatelka a sbormistryně Permoníku Eva Šeinerová

29.04.2016 18:30

„Jsem rád, že jsme se shodli a jsem rád, že je to právě paní Šeinerová, kdo po různých cenách od města dostane čestné občanství. Je to ona, kdo vychoval celé generace výborných lidí, její přístup k dětem je výjimečný. Permoník už má světové jméno, znovu nás o tom přesvědčil nedávným vítězstvím v další soutěži sborů v New Yorku. Paní Šeinerová a sbor se hrdě hlásí ke Karviné, kde před 50 lety právě ona sbor založila a dodnes je jeho hlavní sbormistryní a uměleckou vedoucí,“ řekl primátor Tomáš Hanzel.

Čestné občanství města Karviné dostala zakladatelka a sbormistryně Permoníku Eva Šeinerová
Foto: karvina.cz
Popisek: Karviná

,,Je to ohromná čest. Já jsem se v tomto městě nenarodila a jenom tady padesát let pracuji, takže se mně těžko hledají slova, jak vyjádřit vděk za to, že zrovna mne mělo město potřebu takto ocenit. Myslím si, že takových, jako jsem já, je tady mnohem víc. Moc si toho vážím,“ netajila dojetí nová čestnáobčanka města.

Eva Šeinerová se narodila v roce 1942 a sbor v Karviné v roce 1966 zakládala na ZŠ Víta Nejedlého jako školní sbor. Od roku 1971 se stal součástí Závodního klubu Dolu ČSA a mohly jej navštěvovat děti z celého města. Jméno Permoník mu dali havíři. Od roku 1978 je součástí Základní umělecké školy Bedřicha Smetany a KSVČ Juventus.

Dalšími sedmi nositeli čestného občanství města Karviné jsou prezident Tomáš Garrigue Masaryk, politik, novinář a legionář Jožo David, básník Petr Bezruč, prezident Ludvík Svoboda, plukovník Rudé armády Šarvaš Aznaurjan, tenista Radek Štěpánek (od ledna 2013) a Josef Ščerba, příslušník britské RAF (od loňska).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…