Čestný občan města Karviné Josef Ščerba má pamětní desku

06.06.2016 16:00

V domě je dnes soukromá restaurace, jmenuje se ale Štěrba. Josef Ščerba byl druhým čestným občanem Karviné jmenovaným po listopadu 89, prvním byl tenista Radek Štěpánek a třetí sbormistryně a zakladatelka Permoníku Eva Šeinerová.

Čestný občan města Karviné Josef Ščerba má pamětní desku
Foto: karvina.cz
Popisek: Karviná

Člen československé bombardovací perutě RAF ve Velké Británii, plukovník Josef Ščerba, se narodil v Orlové v březnu 1917, zemřel v roce 2000. Díky svým zásluhám byl nositelem celé řady vyznamenání - Československého válečného kříže, Československé medaile za chrabrost před nepřítelem nebo třeba britské medaile The 1939-1945 Star.

Jako telegrafista bombardéru RAF přežil sestřelení nad mořem na konci prosince 1941 spolu s dvěma kolegy - budoucím generálmajorem, tehdy kapitánem a prvním pilotem letadla Aloisem Šiškou a střelcem Pavlem Svobodou. Na začátku ledna 1942 se po přistání u nizozemského města Petten dostali do německého zajetí. U města Petten jim byl v roce 2013 odhalen památník. O jejich strastiplné cestě napsal Stanislav Vincour knihu Smrt ve vlnách Atlantiku.

Ze zajetí se dostal v září 1944 a poté pobýval v Británii, odkud se domů vrátil v roce 1945. Po válce pracoval v Praze pro armádu, byl ale v roce 1949 propuštěn a poté pracoval hlavně jako dělník, domů na Těšínsko se vrátil v roce 1950. Kromě válečných zásluh se Ščerba už v důchodovém věku výrazně podílel také na rozvoji dobrovolných požárních sborů v Karviné, pracoval mj. jako referent pro civilní a požární ochranu.

V roce 1985 se přestěhoval do Kutné Hory, poté do Prahy. Rehabilitován byl v roce 1990 a poté povýšen do hodnosti plukovník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…