Cestující v Olomouci si zaslouží jen ty nejmodernější autobusy v zemi

29.05.2017 17:45

Kulturní město si zaslouží kulturní podmínky pro cestování v MHD, zaznělo minulý čtvrtek na Horním náměstí.

Cestující v Olomouci si zaslouží jen ty nejmodernější autobusy v zemi
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Deset nových nízkopodlažních autobusů dnes před radnicí slavnostně převzali zástupci Dopravního podniku města Olomouce. „Z provozu už teď může olomoucký dopravní podnik vyřadit i poslední staré autobusy, které ještě nejsou plně nízkopodlažní,“ uvedl primátor Antonín Staněk.

Na Horním náměstí proběhl ve čtvrtek 25. května dopoledne ceremoniál, při kterém novým vozidlům DPMO požehnal arcibiskup olomoucký Jan Graubner. „Přeji nejen provoz bez poruch a bez nehod, ale také to, aby městská doprava v Olomouci byla místem setkávání a komunikace,“ uvedl před požehnáním metropolita moravský Jan Graubner.

Ve čtvrtek a v pátek budou na linky DPMO postupně nasazeny všechny nové autobusy. Konkrétně jde o dva kloubové autobusy Solaris Urbino 18, sedm sólo autobusů Solaris Urbino 12 a jeden midi autobusu Solaris Urbino 8,6. Jedná se o vozidla IV. generace Solaris (vyjma SU 8,6, midi není IV. generace), všechny vozy splňují emisní normu EURO 6. Vozidla budou nasazovány na linky č. 10, 12, 16, 17 a 19.

„Dodáním letošní várky deseti nízkopodlažních autobusů se Olomouc stane největším tuzemským městem, které má stoprocentní výpravu nízkopodlažních autobusů. Znamená to nejen autobusy na linkách, ale i ty, které jsou připravené v záloze,“ vyzdvihl důležitý fakt primátor Antonín Staněk. „Kromě lepšího komfortu pro cestující je zde samozřejmě i významný ekologický aspekt, protože všechny nové vozy plní přísné emisní normy.“

Dodávka deseti autobusů je druhou částí plnění tříletého kontraktu, který byl mezi DPMO a společností Solaris Bus & Coach S.A. a Solaris Czech spol. s r.o. uzavřen vloni. Celkově kontrakt zahrnuje šestadvacet autobusů za celkem 156,5 milionu korun. Po dodání poslední várky osmi vozidel SU 12 v roce 2018 začne dopravní podnik vyřazovat první nízkopodlažní autobusy Solaris Urbino 12, které byly pořízeny v roce 2003. Některé z těchto autobusů mají k dnešnímu dni najeto přes 1 milion kilometrů bez vážnějších oprav motoru nebo karoserie. Fotogalerie Zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…