Cheb: Knihovna by se mohla dočkat unikátní přístavby

30.05.2016 8:26

Secesní budova knihovny v ulici Obrněné brigády by se v příštích letech mohla dočkat unikátní přístavby. Zároveň by se zrekonstruoval i stávající objekt.

Cheb: Knihovna by se mohla dočkat unikátní přístavby
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Secesní budova chebské knihovny v ulici Obrněné brigády by se v příštích letech mohla dočkat unikátní přístavby. Zároveň by se zrekonstruoval i stávající objekt. V jeho případě se počítá například se stavebními úpravami, díky kterých by došlo k propojení historické budovy s přístavbou, opravou atraktivního podkroví, kde má sídlit dětské oddělení, nebo vybudováním chybějícího výtahu. Zastupitelům již byla na květnovém jednání představena podrobná architektonická studie, kterou zpracoval ateliér A69 – architekti. „Studie už je také projednána s památkáři, což je pro možnou budoucí realizaci velmi podstatné. Nyní by měl přijít na řadu archeologický a stavebně historický průzkum. Začneme také s hledáním vhodného dotačního titulu. Odhad nákladů je totiž přes 100 milionů korun, takže je jasné, že bez dotace to nepůjde,“ uvedl starosta Chebu Petr Navrátil.

Přístavba je navržena jako „neviditelná“ budova. Počítá se totiž, že z části hradebního příkopu mezi budovami knihovny a divadelního klubu bude odstraněna novodobá navážka. Objekt by pak byl přistavěn k hradební zdi sousedící s chodníkem a měl by pochozí střechu. Pouze z prostoru upraveného hradebního příkopu by byla viditelná jeho čelní prosklená stěna. Toto řešení vychází z požadavků památkářů, kteří chtějí, aby přístavba byla k okolním historickým objektů šetrná.

„Čtenáři i návštěvníci kulturních akcí, kterých se v poslední době koná v knihovně velké množství, by díky rekonstrukci a vybudování přístavby dostali prostředí, které odpovídá současným standardům. Zároveň by se mohl výrazně rozšířit volný výběr knih, které jsou v současné době z podstatné části uloženy ve skladech a čtenáři si je mohou vybírat jen podle katalogu. Návštěvníci chebské knihovny určitě také dobře ví, že dětské oddělení a studovna sídlí v jiné budově. Po vybudování přístavby by se všechna oddělení knihovny sestěhovala do jednoho objektu,“ uvedla místostarostka Daniela Seifertová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…