Cheb: Lávka na Švédský vrch už slouží občanům

30.09.2023 16:29 | Tisková zpráva

Ve středu 27. 9. 2023 byla slavnostně zprovozněna lávka na Švédský vrch. Téměř po sedmi letech byla obnovena spojnice mezi Švédským vrchem a městem Cheb.

Cheb: Lávka na Švédský vrch už slouží občanům
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Nová lávka na Švédský vrch představuje unikátní technické dílo, které se může pochlubit hned několika nej. S celkovou délkou přibližně 400 metrů se jedná o druhou nejdelší lávku pro pěší v České republice. V případě lávek, které mohou používat i cyklisté, je pak v tuzemsku vůbec nejdelší. Další prvenství spočívá v tom, že překlenuje 43 kolejí, což je opět nejvíce v České republice. Ojedinělé je i technické řešení lávky.

Díky šířce 3,5 metru budou moci novou lávku využívat jak pěší, tak cyklisté. Z dalších zajímavostí je možné zmínit například to, že na obou koncích je zajištěn bezbariérový přístup, lávka má speciální protiskluzový povrch nebo že bude monitorována třemi kamerami. Při odpovídající údržbě by její životnost měla být minimálně 100 let.

Původní lávka na Švédský vrch musela být v roce 2016 kvůli havarijnímu stavu uzavřena a o dva roky později byla zdemolována. Stavba nové lávky pak začala v listopadu 2020. Celková částka za dílo byla vyčíslena na více než 250 milionů korun, přičemž Státní fond dopravní infrastruktury poskytl městu dotaci ve výši 81 milionů korun.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou podporuje prezentaci sklářství a bižuterie

7:17 Jablonec nad Nisou podporuje prezentaci sklářství a bižuterie

Statutární město Jablonec nad Nisou poskytne Svazu výrobců skla a bižuterie čtyřleté individuální do…