Cheb: Setkání s občany ze Švédského vrchu bylo podnětné

28.02.2018 17:34

Občané dostali informace o připravovaných investičních akcích spojených s revitalizací území i harmonogram snesení lávky.

Cheb: Setkání s občany ze Švédského vrchu bylo podnětné
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

K projednání problematiky Švédského vrchu se v pondělí 26. 2. sešlo vedení města společně s vedoucími příslušných odborů a občany žijícími v uvedené lokalitě.

Beseda, kterou připravili zástupci občanů Švédského vrchu, začala prezentací aktuální situace na Švédském vrchu. Od předloňského srpna, kdy došlo k uzavření lávky přes kolejiště, je pěší trasa z Vrázovy ulice na Švédský vrch využívána daleko více než dříve. A právě diskuse ohledně území, po kterém vede panelová cesta, již několik let volá po revitalizaci.

„Město má již v letošním roce v plánu upravit celé okolí panelové cesty tak, aby byla pro občany zajištěna bezpečná trasa z Vrázovy ulice na Švédský vrch. Před čtrnácti dny jsme vedli jednání na ředitelství Českých drah a dohodli se na prozatímním pronájmu potřebných pozemků. Takže úpravám teď už nic nestojí v cestě. Do budoucna počítáme i s jejich odkupem. V rámci úprav území je počítáno s vyrovnáním panelů, novým propustkem přes potok a vybudováním veřejného osvětlení,“ uvedl starosta Zdeňek Hrkal.

„Zvelebení celého okolí pro pěší je pro nás v současné době jednou z priorit. A především vybudování veřejného osvětlení. Jeho absence využívají dost často bezdomovci a lokalita se tak stává pro občany nebezpečnou. V diskusi jsem zaznamenal reakci opozičního zastupitele Ilji Horníka, že právě zde investice do veřejného prostoru je zmařená investice. Proti tomu se musím ohradit. Občané veřejné osvětlení chtějí. Je pravdou, že okolí Švédského vrchu bylo v minulosti zanedbávanou lokalitou, ale nyní se situace radikálně mění. V rámci úprav také počítáme s vybudováním nového chodníku pod viadukty ve Vrázově ulici, který vznikne na pravé straně. Takže bude vyřešen problém s přecházením frekventované silnice. S uvedenými akcemi začneme hned z jara. Území má zajímavý biotop a toho chceme také využít při úpravě zelených ploch,“ doplnil místostarosta Michal Pospíšil.

Jako další téma v debatě byla akce snesení lávky. Podle harmonogramu prací bude 28. 2. předáno vybrané firmě staveniště. Zahájení vlastní demontáže lávky za pomoci obřího jeřábu pak bude probíhat v době od 5. 3. do 26. 3. 2018. V první fázi, od začátku prací do 16. 3., se bude pracovat v nočních hodinách při nočních výlukách, ostatní výluky budou celodenní.

„Nyní jsme nuceni nechat zpracovat novou dokumentaci na jiný typ lávky. Původně zvažovaná varianta jednoduché a finančně ještě relativně přijatelné lávky nevyhověla velmi přísným požadavkům správce kolejí, Správy železniční dopravní cesty, takže je bohužel jasné, že nepůjde o žádné levné řešení. V příštím roce chceme požádat o dotaci, která by měla pokrýt až 85 procent celkových nákladů na lávku. Jednoznačně chci občany ubezpečit, že vedení města má zájem o výstavbu nové lávky a chce vybudovat a upravit okolí Švédského vrchu tak, aby zde byla vytvořena klidná a bezpečná lokalita pro dobré žití,“ zdůraznil starosta.

Na závěr setkání starosta poděkoval přítomným za vstřícnou diskusi, převzal od zástupců veřejnosti písemné dotazy, které budou podle jednotlivých témat rozděleny k vyřízení příslušným odborům. Dík vyjádřil i za pochvalu od občanky za zkultivování levé části přístupové cesty, to město provedlo v loňském roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šumný Šumperk – Slavnosti města Šumperka 2024 aneb Společně do Malé Vídně

22:05 Šumný Šumperk – Slavnosti města Šumperka 2024 aneb Společně do Malé Vídně

Tradiční Slavnosti města Šumperka budou mít v letošním roce nové pojetí! Během čtyř dnů ožije slavno…