Chomutov: Kamencové jezero bude bez mola

01.08.2015 21:20

Velké molo na Kamencovém jezeře je zavřené a musí se zbourat.Velké molo na Kamencovém jezeře je podle statika v havarijním stavu. Od pátku (31.7.) je uzavřeno.

Chomutov: Kamencové jezero bude bez mola
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

„Bohužel molo musíme bezodkladně uzavřít. Omlouváme se všem návštěvníkům, ale bezpečnost lidí je na prvním místě a nemůžeme nic riskovat,“ říká 1. náměstek primátora Marek Hrabáč, pod něhož spadá majetek města a který posudek inicioval.

„Je zřejmé, že tento stav nenastal zničehonic. Bývalá vedení města asi měla jiné priority, než se starat o perlu Chomutova,“ má jasno primátor Chomutova Daniel Černý.

Statický posudek na velké molo ukázal, že je v havarijním stavu a musí být zavřeno. „Jeho stav je nutné označit za havarijní, na konstrukci se nacházejí poruchy rozsahu ohrožující stabilitu a spolehlivost,“ konstatoval ve zprávě statik. Proto doporučil jeho okamžité uzavření.

Rovněž vyjmenovává příčiny neblahého stavu. Jsou jimi dlouhodobě zanedbaná údržba, působení klimatických jevů a nevhodně provedené opravy. Mezi nejzávažnější závady patří zrezlé ocelové prvky, některé dřevěné části jsou shnilé a místy zborcené, případně napadeny houbou a vegetací.

Statik dále upozorňuje, že molo bylo postaveno na začátku 20. století. Tehdy se předpokládala životnost 25 – 50 let. Je tedy zřejmé, že molo přesluhuje a nesplňuje požadavky na moderní konstrukční řešení.

Co bude s molem dál? Nyní zůstane do konce sezóny zavřené, pak se rozebere a zlikviduje. Řešit se bude několik variant, od písečné pláže po nové molo. „Molo by se mělo vrátit. Kromě jiného je to symbol a výrazná historická dominanta,“ říká primátor Černý. Podle náměstka Hrabáče je také nutné před jakoukoliv větší investicí vypořádat vztahy s nájemcem, společností CV Relax.

Město dále čeká na posudky na boční mola. Už nyní je zřejmé, že mnohé z nich jsou v havarijním stavu, takže se budou muset rovněž zlikvidovat.

Podle dřívějších studií by nové molo vyšlo na desítky milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…