Chomutov: Město ocenilo bezplatné dárce krve

14.11.2017 18:16

Sto třináct dobrovolných dárců krve v letošním roce v Chomutově a okolí dosáhlo čtyřiceti bezplatných odběrů a čtrnáct jich darovalo krev sto dvacet krát.

Chomutov: Město ocenilo bezplatné dárce krve
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

„Darování krve je dnešní podobou hrdinství, protože je to čin, který zahraňuje životy. Lidé, kteří se rozhodnou darovat krev, tak většinou činí po celý svůj život. O to víc si jich musíme vážit,“ řekl primátor města Chomutova Marek Hrabáč.

Čtyřicetinásobní dárci obdrželi od Českého červeného kříže zlatou medaili prof. Jana Janského a drobné dárky. Stodvacetinásobní dárci z Chomutova a okolí již obdrželi zlatý kříž druhého stupně Českého červeného kříže na krajské ceremonii. „Jsou to ženy a muži, pro které je dárcovství už dlouhá léta součástí jejich života a za to jim patří obrovský dík,“ říká náměstek primátora Jan Mareš. Z rukou primátora obdrželi reprodukci od malířky Silvy Prchlíkové.

Sloučená transfúzní stanice Most a Chomutov eviduje okolo šesti tisíc dárců krve. Ti pokrývají potřebu obou nemocnic, přesto se jakákoliv krevní skupina může stát nedostatkovou. Vždy záleží na momentálním složení pacientů, kteří krev potřebují. Velká dopravní nehoda s více vážně zraněnými, souběh několika takových nehod nebo větší hromadné neštěstí mohou být okamžitě důvodem jak zvýšeného odběru krve, tak i konkrétní skupiny.  „Proto jsem vděčná našim dárcům, kteří jsou velmi vstřícní k našim neočekávaným potřebám,“ říká primářka transfúzního oddělení Vladimíra Kašková.

Krev od dárců zachraňuje životy nejen při nehodách ale i při řadě operací, transplantací či léčbě otrav. Celoživotně  jsou na ni odkázáni například lidé léčení umělou ledvinou či pacienti se zhoubnými nemocemi krve. Léky z krve vyrobené jsou nezbytně nutné pro nemocné s poruchami srážlivosti, léčbu poruch obranyschopnosti či  léčbu popálenin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…