Chomutov: Startuje druhý ročník participativního rozpočtu

17.10.2017 21:17

Chomutované mohou už podruhé navrhnout, kam půjdou městské peníze. Druhý ročník participativního rozpočtu s názvem Společně tvoříme Chomutov právě začíná.

Chomutov: Startuje druhý ročník participativního rozpočtu
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

„Od pátečního dne mohou obyvatelé města znovu přemýšlet nad investicemi, které zlepší jejich okolí. Mají na to dva a půl měsíce,“ řekl primátor Marek Hrabáč.

Celkový koncept a myšlenka participativního rozpočtu se nemění, pouze se aktualizovala pravidla na základě zkušeností z prvního ročníku. „Nově budou mít lidé o dva měsíce delší dobu na hledání zajímavých nápadů pro své návrhy. Prodloužili jsme také čas, který lidé mohou věnovat propagaci návrhu a tím si zajistit více hlasů v hlasování,“ popisuje náměstek primátora David Dinda.

Stejně jako v minulém ročníku bude na projekty vyčleněno pět milionů korun, maximálně však 600 tisíc na jeden návrh. Každý občan starší patnácti let může podat návrh, který musí být investičního charakteru. Pokud se jedná o aktivity neinvestičního charakteru, např. kulturní a společenské akce, jsou pro ně určené jiné programy a fondy z rozpočtu města nebo kraje.

Až do konce roku se mohou Chomutované rozhlížet a sbírat nápady na proměnu svého okolí. Na zpracování návrhu budou mít leden a polovinu února. Po formální kontrole došlých návrhů navrhovatelé mohou od počátku dubna do začátku května propagovat své návrhy. Hlasování skončí v první polovině května.

V minulém ročníku lidé navrhli pětašedesát akcí, z nich osmadvacet prošlo do hlasování, kterého se zúčastnilo přes dva tisíce lidí. „První ročník se vydařil, sešly se zajímavé návrhy a první tři se již podařilo zrealizovat. Zbylých deset se bude postupně zhotovovat,“ dodal primátor.

Všechny aktuální informace jsou na webu www.naschomutov.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…