Chomutov: Strategický plán sociálního začleňování není prací Agentury

12.12.2011 7:40

Šéf vládní Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček upřednostňuje před jednáním s námi mediální komentáře, které se navíc nezakládají plně na pravdě. Tím, že zastupitelstvo odmítlo písemný návrh strategického plánu, opravdu Chomutov neodmítá a hlavně nezastavuje řešení problémů sociálně slabých.

Chomutov: Strategický plán sociálního začleňování není prací Agentury
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Písemnou verzi Strategického plánu sociálního začleňování tvoří dvě části. První, jejímž autorem je agentura, popisuje ne zcela objektivně stav v Chomutově a zde jsou zásadní rozpory. Druhá část definuje aktivity, které se již realizují, a které se budou realizovat  v rámci práce na odstranění bariér v rámci sociálního začleňování. To je část, kterou tvořily chomutovské sociální a neziskové organizace včetně odborníků ze školství, sociálního odboru, městské policie a Policie ČR, úřadu práce či Městského ústavu sociálních služeb v Chomutově tak, jak jsou zapojeny do lokálního partnerství. Agentura si slovy jejího vedení vyhrazuje autorství k návrhům na aktivity, které se dělají a budou dělat a zapomíná na to, že to je dílo organizací a lidí, se kterými město na řešení problematiky sociálního začleňování a podpory rovného žití již dávno spolupracuje.

Vyjádření agentury tedy považuji za zcela zkreslené. Zaráží mne, že ve svých vyjádřeních nezmínili právě onu skutečnost, kdo má hlavní podíl na přípravě a realizaci aktivit uvedených v tzv. plánu, a které se bez ohledu na přijetí či nepřijetí Strategického plánu pro sociální začleňování konají a budou konat. Zároveň se domnívám, že vyjadřování agentury prostřednictvím médií navozuje atmosféru vyhrožování, že neschválením materiálu, který vykazuje chyby a kde nebyly akceptovány naše připomínky, nedosáhneme na dotace. Tento postoj agentury, případně ústředních orgánů, by byl právě tím faktem, který by aktivity našeho města v problematice sociálního začleňování omezoval. Například při podávání žádosti na jednu z akcí směřující k řešení této problematiky a vytvoření vhodného prostoru pro integraci - centrum Kamínek nám bylo sděleno, že strategie není podmínkou schvalování. Jsou to pouze nepravdivé proklamace a výhružky, které nenavozují dobrou atmosféru a nevytváří objektivní obraz o tom, co se skutečně v Chomutově děje a věřím, že nebudou mít vliv na posuzování našich projektů. Celé věci by prospělo podstatně více, kdyby s námi agentura jednala na společném postupu, než vyvolávala mediální přestřelky.

Mgr. Jan Mareš, primátor města Chomutova

Další zprávy z Chomutova čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Chomutov-mesto.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…