Chomutov: Stromy na náměstí dožívají, na jaře je nahradí nové

13.11.2017 8:35

Tři stromy ve středu chomutovského náměstí kolem kašny usychají a byly v pondělí 6.11. odstraněny.

Chomutov: Stromy na náměstí dožívají, na jaře je nahradí nové
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

"Stromy jsou kvůli nedostatku vláhy a malému prostoru pro kořenový systém ve špatném zdravotním stavu. To se projevuje výrazným prosycháním korun," uvedla nejzásadnější důvody pro kácení vedoucí odboru životního prostředí Jana Hladová.

Stromy navíc patří mezi takzvané krátkodobé dřeviny, které mají životnost okolo patnácti let. Před novou výsadbou se místo upraví, aby bylo pro život nových stromů co nejpříznivější. Čtvrtý, nejmladší a zdravý strom bude přesazen na jiné místo.

V pondělí stromy byly odříznuty co nejtěsněji nad povrchem, aby pařez nevyčníval nad terén. Okolí pařezu bylo zarovnáno  štěrkem, aby místo bylo bez problémů průchozí. Kořeny zatím zůstanou v zemi. Pro odstranění je totiž v jejich okolí nutné rozebrat dlažbu o velikosti několika parkovacích míst a z pod ní odebrat velké množství staré zeminy. Tak rozsáhlé práce nelze dělat před Vánoci, kdy je náměstí připravováno na vánoční program, práce proto budou provedeny na jaře. 

Pro novou výsadbu se připraví co největší prostor s kompletní výměnou půdy s použitím speciálního hydrogelu pro zlepšení vláhových podmínek pro nově vysazené stromy. Vysazeny budou opět třešně křovité. "Strom má menší vzrůst, malé listy, kompaktní kulovitý tvar koruny, kvete, neplodí, pomalu přirůstá a není citlivý k zasolení," vysvětluje přednosti stromu Hladová. Vzhledem k reprezentativnosti plochy budou vysazeny stromy většího vzrůstu s obvodem kmene okolo 20 centimetrů pro výraznější okamžitý efekt. Stromy by na náměstí měly být zpět nejpozději v květnu příštího roku.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…