Chrudim: Děti ze ZŠ Dr. Jana Malíka si vysnily venkovní učebnu

02.09.2015 17:38

Nový školní rok uvítají na Základní škole Dr. Jana Malíka v Chrudimi velkou slávou. Na zahradě školy se bude ve čtvrtek 3. září v 17 hodin slavnostně otevírat nová venkovní učebna.

Chrudim: Děti ze ZŠ Dr. Jana Malíka si vysnily venkovní učebnu
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Venkovní učebnu před školou si vysnili sami žáci. „Řadu předmětů za příznivého počasí vyučujeme venku a malá školní zahrada nebyla pro tento účel právě ideální. Samy děti přišly s návrhem zřídit na školním pozemku učebnu,“ upřesňuje učitelka základní školy Tereza Sommersová, jež skupinu studentů podílejících se na projektu vedla. Učebna měla získat podobu jakéhosi zahradního altánu, ve kterém by vyučování probíhalo na čerstvém vzduchu a zastřešení by zároveň žákům poskytlo stín. 

Se školou na vybudování učebny spolupracovala i koordinátorka projektu Zdravé město Chrudim Šárka Trunečková. Ta má se Základní školou Dr. Jana Malíka velmi dobré zkušenosti již z minulosti, kdy se ve spolupráci Zdravého města a Místní agendy 21 a studentů podařilo nedaleko školy u Městského stadionu zrealizovat veřejnou venkovní tělocvičnu a místo pro relaxaci.

„Studenti školy si i nyní celý projekt vymysleli, projednali jej s vedením školy, sepsali žádost, konzultovali s odborníky a úřady a v neposlední řadě se podíleli i na samotné realizaci. Dostali tak do života cenné zkušenosti s dlouhodobou přípravou a realizací vytyčených cílů“, uvádí Trunečková. „Jsem ráda, že se mladí učí prosadit i obhájit své názory a umí si na své záměry sehnat finance. Věřím, že budou na své dílo náležitě hrdi,“ dodává.

Altán včetně přístupového chodníčku vyšel téměř na 200 tisíc korun a všechny prostředky si škola zajistila sama. Většinu z uvedené částky se přitom studentům s pomocí učitelů podařilo nashromáždit vlastním úsilím díky výtěžku akce Strašidelná škola nebo projektu společnosti Good Year Pneumatiky Společně pro bezpečnost dětí, kdy děti natočily vítězné soutěžní video. Z projektu One world – Many voices také přispěla Americká obchodní komora. Zbytek financí pak už zajistil fond školy.

Dřevěný altán s lavicemi vzešel z návrhu městského architekta Marka Janatky a naleznete jej na školním pozemku mezi objektem školy a Městským stadionem. Stavbu učebny prováděla během letních prázdnin profesionální firma, ale ruku k dílu neváhali přiložit nejen současní studenti školy a jejich rodiče, ale i její absolventi či učitelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…