Chrudim: Paní, vy jste sociálka?

07.11.2014 10:00

Městský úřad v Chrudimi, Odbor sociálních věcí spouští informační kampaň, jejímž cílem je podrobněji seznámit své klienty a veřejnost se sociálně-právní ochranou dětí. Sociální pracovníci odboru nabízí pomoc, poradenství a podporu rodinám, ohroženým nepříznivou životní situací, kterou nejsou schopny samy řešit.

Chrudim: Paní, vy jste sociálka?
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Kampaň je realizována v rámci projektu „Cesta k naplňování standardů kvality orgánů sociálně-právní ochrany“ financovaného z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.

Paní, vy jste sociálka?

Motto kampaně vychází ze skutečného příběhu. „Minulé léto v Hrochově Týnci pořádalo občanské sdružení Šance pro Tebe akci pro klienty s názvem Tejnice má talent. Jela jsem se na akci podívat. Vystoupila jsem z auta a potkala malou, asi osmiletou holčičku, která se na mě podívala a položila mi otázku: Paní, vy jste sociálka? Na základě tohoto setkání jsme do projektu zařadili informační kampaň, jejímž mottem se stala tato otázka,“vysvětluje Martina Šťastná, manažerka klíčových aktivit projektu.

Sociálně-právní ochrana je poskytována bezplatně všem dětem

Smyslem a cílem sociálně-právní ochrany dětí je zajistit všem dětem ochranu a vhodné podmínky pro to, aby mohly své dětství prožívat šťastně, spokojeně a nedostávaly se do konfliktu se svým okolím. Orgán sociálně-právní ochrany dětí (dále jen OSPOD) vyhledává ohrožené děti, je zodpovědný za preventivní opatření v rodinách. Zajišťuje oblast náhradní rodinné péče, zprostředkovává osvojení a pěstounskou péči. V závažných případech podává návrhy k soudu, stává se opatrovníkem dětí a děti u soudu zastupuje. Sociálně-právní ochrana je poskytována všem dětem mladším 18 let.

Pokud se ocitnete v situaci, která je pro vás těžko řešitelná

Na pracovníky sociálně-právní ochrany se mohou obrátit rodiče dětí, pokud se ocitnou v situacích, které jsou pro ně složité, a ve kterých potřebují podporu a pomoc profesionála. Takovými situacemi mohou být závažné výchovné problémy dětí, komplikovaný rozchod či rozvod partnerů, situace, kdy rodiče nejsou dočasně schopni se starat o své děti, např. z důvodu nemoci. V rodinách se může objevit násilí či náhlé potíže spojené se ztrátou bydlení či nedostatkem financí. „Nejčastěji řešíme situace, kdy se rodiče nejsou schopni dohodnout o způsobu péče o dítě, ať už se jedná o výchovu, úpravu styku dítěte s druhým rodičem nebo určení výše výživného. OSPOD Chrudim vykonává funkci kolizního opatrovníka u více než 700 případů ročně. Dalšími častými oblastmi, které pracovníci OSPOD řeší, jsou výchovné problémy dětí a podpora zaměřená na zvyšování kompetencí rodičů, ať už z hlediska schopností péče o dítě, jeho výchovy a vzdělávání, hospodaření s penězi nebo vedením domácnosti“, říká Martina Zabranská z Městského úřadu v Chrudimi.

Když nerozumíš tomu, co se děje, neboj se zeptat. Máš právo na odpověď!

Na sociální pracovníky se mohou obrátit také samy děti, např. když si nejsou jisty, že to, co se děje ve škole, doma nebo kdekoli jinde je v pořádku a nemají blízkou osobu, se kterou mohou své obavy či nejistoty sdílet. „Nejčastěji se na nás obrací sami mladiství ve věku 14-18 let, kdy předmětem jednání bývají neshody s rodiči, partnerské vztahy, potíže ve škole apod. Děti mladšího věku se na sociální pracovníky obrací v terénu, poté, co jsou s nimi určitou dobu v kontaktu a získají k nim důvěru. V takových případech s dětmi pohovoříme, probereme s nimi celou situaci a snažíme se hledat společně vhodné řešení. Jako důležité vnímáme zapojit do procesu celou rodinu a další subjekty, kterých se to týká. Vždy se však předem s dítětem domlouváme, jak to bude probíhat, co má být sděleno a jakou formu podpory dítě žádá,“ vysvětluje Martina Zabranská.

Musíme jednat v případech, kdy dostaneme oznámení

Každý je oprávněn upozornit na situace, ve kterých může docházet k ohrožení práv dětí. Stejně tak jsou oprávněni jednat zástupci škol, lékaři či jiné instituce. Pokud pracovníci OSPOD takové oznámení přijmou, vyhodnocují závažnost přijaté informace a jednají dle daných postupů. „Jsme povinni prošetřit každé oznámení, a to i anonymní. Nejčastěji se jedná o upozornění na závažné problémy v rodině, jako domácí násilí, nedostatečná péče, útěky dítěte z domova, dále pak oznámení od policie o trestním jednání dítěte, informace od školy o záškoláctví, podezření na užívání návykových látek dětmi, upozornění na zanedbání péče apod. Mezi ta nejzávažnější patří oznámení o podezření na zanedbávání péče, týrání dětí či jejich zneužívání. V takových případech jednáme okamžitě,“ dodává Martina Zabranská.

Realizace projektu potrvá do konce června 2015

Cílem projektu „Cesta k naplňování standardů kvality orgánů sociálně-právní ochrany“ je zkvalitnění a zefektivnění služeb sociálně-právní ochrany určené ohroženým dětem a rodinám. Projekt podporuje zavedení standardů kvality dané zákonem č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů a vyhláškou č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Díky projektu byl navýšen počet pracovníků Orgánu sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu v Chrudimi, probíhá intenzivní vzdělávání všech pracovníků, byl nastaven efektivní model supervize, zavádění standardů kvality je řízeno externím metodikem. Součástí projektu je také prohlubování spolupráce s ostatními poskytovateli sociálních služeb.

Název projektu: Cesta k naplňování standardů kvality orgánů sociálně-právní ochrany MěÚ Chrudim
Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.1.03/C2.00066
Místo dopadu projektu: Město Chrudim
Oblast podpory: 3.1 Podpora sociální integrace a sociálních služeb
Prioritní osa: 3 Sociální integrace a rovné příležitosti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: chrudim.eu

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …