Chvaletice: Oprava evangelického kostela je po šestnácti letech dokončena

30.04.2017 11:36

Novorenesanční evangelický kostel ve Chvaleticích, který byl v roce 2000 vyhlášen kulturní památkou, se díky postupným opravám dočkal záchrany. Povedlo se to i díky dlouhodobé podpoře Nadace ČEZ, která od roku 2008 přispěla na jeho rekonstrukci celkovou částkou 1 571 000 Kč.

Chvaletice: Oprava evangelického kostela je po šestnácti letech dokončena
Foto: chvaletice.cz
Popisek: Evangelický kostel ve Chvaleticích

Po dlouhých šestnácti letech se podařilo opravit evangelický kostel ve Chvaleticích. Záchrana kostela, která probíhala v několika etapách, si vyžádala značnou sumu finančních prostředků. Jako poděkování všem sponzorům proto byla v pátek 28. dubna odhalena pamětní deska. „Naším cílem bylo restaurovat jedinečnou kulturní památku z roku 1882 a znovu ji otevřít široké veřejnosti. Byla to práce dlouhá a mnohdy úmorná, dnes ale můžeme s jistotou říct, že se vyplatila,“ uvedla starostka Chvaletic Blanka Zaklová.

Po slavnostní ceremonii k odhalení pamětní desky následoval koncert v podání flétnisty Jiřího Stivína a varhanisty Václava Uhlíře. Kromě bohoslužeb hostí restaurovaný kostel také koncerty vážné hudby a koncerty základní umělecké školy, křtiny a další akce.

Nadace ČEZ podpořila rekonstrukci chvaletického kostela v rámci svého grantového řízení Podpora regionů, jež je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů, hned šestkrát. Poprvé už v roce 2008. Poslední příspěvek ve výši 260 000 korun organizátoři využili na dokončení opravy fasády, konkrétně soklu na západní, severní a východní straně objektu. „Je pro nás potěšením, že jsme mohli přispět k obnově tak významné kulturní památky, jakou kostel ve Chvaleticích bezpochyby je,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Pseudorenesanční evangelický kostel ve Chvaleticích – Hornické Čtvrti pochází z roku 1882. Přípravné práce na stavbu nového kostela započaly v roce 1880, náklady byly vyčísleny, bez vnitřního vybavení a varhan, na částku 14 272 zlatých a 14 krejcarů. Významnou osobností, která se zasloužila o výstavbu jednoho z nejkrásnějších kostelů církve v té době, byl farář Julius Fleischer. Novorenesanční, stylově výrazný kostel byl rozhodnutím Ministerstva kultury České republiky v roce 2000 prohlášen za kulturní památku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …