Cizinecká policie v Liberci má nový Schengenbus

14.03.2017 19:05

Cizinecká policie v Liberci získala pro svou činnost novou moderní techniku za více jak pět miliónů korun. Při práci jim pomáhá nový Schengenbus. Policisté koncem minulého týdne cvičili na třinácti vytipovaných místech - bývalých hraničních přechodem s Polskou republikou a čtyřech úsecích tzv. zelené hranice připravenost pro případ dočasného znovuzavedení ochrany hranic. V Libereckém kraji při té příležitosti představili nový Schengenbus veřejnosti.

Cizinecká policie v Liberci má nový Schengenbus
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Vzhledem k tomu, že hranice s Polskem prochází i Libereckým krajem, zúčastnili se tohoto cvičení i cizinečtí policisté z kraje. Do cvičení, které bylo vyhlášeno ve čtvrtek 9. března 2017 odpoledne, na základě fiktivního rozhodnutí Vlády ČR, byla také zapojena Armáda ČR, Celní správa ČR a příslušníci Straže Granicznej Poslska.

Cílem cvičení bylo zejména ověřit připravenost Policie ČR a ostatních složek v případě, že by Vláda ČR vydala skutečné rozhodnutí o znovuzavedení ochrany státních hranic a v reálných podmínkách zjistit,  jak rychle jsou složky schopny reagovat na tuto situaci, dostat síly a prostředky na státní hranice a bezproblémově tak zajisit jejich ochranu. Součástí cvičení bylo i předávání informací o tomto stavu příslušným orgánům státní správy, zahraničním partnerům a poskytnutí informací veřejnosti.

„Simulujeme znovuzavedení pohraničních kontrol mezi Českou a Polskou republikou,“ sdělil plukovník Vladislav Husák, ředitel policie v Libereckém kraji. „Na území kraje máme v tuto chvíli tři takové simulované hraniční přechody. Jeden je v Hrádku nad Nisou, druhý v Habarticích a třetí v Harrachově,“ dodal.

Liberecká policie při tomto cvičení využila novou, moderní techniku, a to Schengenbus. Ten zástupcům cizinecké policie slavnostně předal na počátku února první náměstek policejního prezidenta brig. gen. Martin Vondrášek. Kromě Libereckého kraje obdrželi novou techniku ještě v kraji Jihomoravském, Jihočeském, Karlovarském, Středočeském a hl. městě Praze.

Schengenbusy IV. generace jsou technické prostředky vybavené vnitřní laboratoří k mobilní kontrole cestovních dokladů, cenin a dalších dokladů předkládaných cizinci při jejich kontrolách. Jedná se o vozidla Mercedes Benz Sprinter CDI KA s pohonem 4x4. Vnitřní laboratoř obsahuje videospektrální komparátor, což je multifunkční přístroj pro kontrolu dokladů, který využívá různé druhy osvětlení. Dále ruční termovizní kameru, stereomikroskop, fotografické vybavení, dva notebooky s příslušenstvím, napojení na policejní databáze a další technické prvky. Policisté jsou díky těmto přístrojům schopni během chvíle poznat, zda se jedná o padělaný nebo pozměněný doklad či písemnost. Vozidlo je díky elektrocentrále energeticky soběstačné. Cena jednoho Schengenbusu s veškerým vybavením je 5 255 632 korun.

Policisté měli na tuto akci zapůjčený od kolegů z Jihočeského kraje i přístroj na odhalení pohybu osob v kamionech, který snímá tlukot srdce. Pracuje na bázi sond, které se připojí na kamion. Řidič musí opustit vozidlo, kromě motoru by měla být vypnutá i další rušící zařízení včetně rádia. Pokud jsou křivky vyrovnané, je vše v pořádku a v kamionu žádná cizí osoba není.

Během akce, která probíhala nejen na území Libereckého kraje, ale i v dalších krajích, které sousedí s Polskou republikou a která prověřovala akceschopnost pro případ dočasného znovuzavedení ochrany hranic, zkontrolovalo více jak pět desítek policistů, zapojených do akce, celkem 20 autobusů, 145 dodávkových vozidel a 444 nákladních vozidel. Kontrolou prošlo i bezmála pět set vozidel osobních.

Kontrolováno bylo přes čtyřicet osob ze zemí třetího světa a více jak 1 800 občanů Evropské unie. Policisté zjistili necelých sedm desítek přestupků, které řešili uložením blokových pokut ve výši přes třicet tisíc korun. Z nich se bezmála polovina týkala porušení z. č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území ČR. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

22:09 Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravn…