Děčín: Labská stráž čeká po rekonstrukci na návštěvníky

14.01.2018 12:45

V závěru roku byla ukončena oprava vyhlídkového pavilonu Labská stráž na Kvádrberku. Vyhlídka na velkolepý Labský kaňon je nyní pro veřejnost bezpečnější. V její těsné blízkosti procházejí také značené běžecké trasy.

Děčín: Labská stráž čeká po rekonstrukci na návštěvníky
Foto: decin.cz
Popisek: Děčín

Město Děčín koncem roku 2017 dokončilo opravu vyhlídkového pavilónu Elbwarte – Labská stráž. Cílem opravy pavilónu bylo přistoupit citlivě k samostatné stavbě i jejímu okolí a hlavním účelem opravy je obnovit historickou stavbu a zpřístupnit ji opět turistům a tím zvýšit atraktivitu Děčínska a Ústeckého kraje. Oprava zahrnovala především opravu kupole, schodiště a zábradlí, jehož absence byla doposud nebezpečná pro návštěvníky.

Vyhlídkový pavilón Labská stráž se nachází v Děčíně na severním konci vrchu Kvádrberk. Místo je součástí rozsáhlého lesoparku, který tvoří důležité rekreační zázemí Děčína a zároveň je turistickým výchozím bodem do Českého Švýcarska směrem na Růžový hřeben, Belvedér u Labské Stráně a dále do Hřenska. Zde navazuje na zahraniční turistické trasy a tvoří tak mezinárodní turistický koridor Českosaské Švýcarsko.

Na opravu získalo město dotaci

Vyhlídka nyní nabízí nádherný výhled do přírodně nejcennějších partií Labského kaňonu pod Děčínem a zároveň na dopravní stavby, které jsou nedílnou součástí údolí, tedy překladiště v Loubí, nádraží v Prostředním Žlebu a rovněž na lokalitu plánovaného labského jezu.

Pískovcový pavilon byl postaven v roce 1890 z iniciativy děčínského okrašlovacího spolku podle architektonického návrhu stavitele Carla Höniga. Je velmi hodnotným příkladem drobné turistické a výletní architektury konce 19. století. Celkové výdaje na opravu činí 1 501 tisíc korun. Na tuto opravu získalo statutární město Děčín neinvestiční dotaci z Fondu Ústeckého kraje ve výši 250 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…