Děti na ostrovských základních školách se učí základy sebeobrany

24.03.2017 15:14

Na dvou ostrovských základních školách byla do hodin tělesné výchovy od letošního března zařazena sebeobrana.

Děti na ostrovských základních školách se učí základy sebeobrany
Foto: Ostrov.cz
Popisek: Ostrov

Projekt postavený jednotlivým věkovým kategoriím dětí na míru propaguje na základních a nově i středních školách v celém Karlovarském již třetím rokem Daniel Pekuniak, prezident Asociace okinawan karate a kobudo. „Rozhodně neučíme děti se prát. Právě naopak, jde především o prevenci a o vysvětlení možností, které děti mají, pokud se dostanou do krizové situace. Proto projekt Bezpečná škola,“ řekl Pekuniak o sebeobraně na základních školách. Její základy se učí také druháci a šesťáci na ostrovské ZŠ Májová. „Celkem se jedná o 63 žáků. Všechny děti přijímají oživení hodin tělesné výchovy s velkým nadšením. Postoj a reakce rodičů se chystáme zjišťovat na třídních schůzkách v polovině dubna,“ uvedl na adresu projektu, který si prozatím ostrovské základní školy financují samy ze svých rozpočtů, ředitel ZŠ Májová Rudolf Radoň. Tam mají žáci základy sebeobrany každý druhý čtvrtek v rámci tělesné výchovy. „Na hodiny se děti velmi těší. Nejdříve zopakujeme základy, jako jsou důležitá telefonní čísla a principy zareagování v krizových situacích. Děti učíme kam se schovat, na koho se obrátit, jak zakřičet a podobné taktické věci. Prevence je totiž opravdu nejdůležitější,“ přiblížil náplň hodin sebeobrany instruktor Pavel Kuncl.

Druhou školou, která se do projektu zařazujícího sebeobranu do výuky účastní, je ZŠ Masarykova. „Tyto lekce absolvují žáci tří tříd. Jsou přijímány s nadšením, jak ze strany dětí, učitelů, tak i rodičů. Ti by byli rádi, kdyby se v příštím školním roce mohla sebeobrana rozšířit na všechny třídy od třetího do osmého ročníku,“ řekl Helmut Harzer, ředitel ZŠ Masarykova. Obě ostrovské základní školy uvolnily na tento projekt prozatím částky 30 000 korun. „V případě, že se projekt skutečně osvědčí, což je velmi pravděpodobné, byli bychom rádi, kdyby v příštím školním roce byly základy sebeobrany zařazeny do rozvrhů co největšího počtu tříd ostrovských základních škol. V takovém případě by s financováním školám pomohlo město,“ dodal místostarosta Josef Železný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…