Děti se vydaly do minulosti Třince

15.01.2017 9:20

Po stopách významných osobností spjatých s Třincem se vydali v závěru minulého roku žáci druhého stupně třineckých základních škol a studenti odpovídajících ročníků gymnázia v historicko-vlastivědné soutěži s názvem O cenu kronikáře města Třince. Vědomostní soutěž, která během prosince probíhala atraktivní online formou, připravil kronikář David Szpyrc ve spolupráci s městem Třinec u příležitosti 85. výročí povýšení Třince na město. Úkolem mladých detektivů bylo odhalit za pomoci řady indicií sedm osobností, které se zapsaly do dějin Třince.

Děti se vydaly do minulosti Třince
Foto: archív autora
Popisek: Třinec

„Cílem naší hry bylo zábavnou formou prověřit a prohloubit znalosti z regionálních dějin a vzbudit zájem o historii svého města u mladé generace. Zároveň s tím jsme chtěli posílit u třineckých dětí povědomí o jejich rodišti či současném bydlišti,“ vysvětlil smysl soutěže kronikář města David Szpyrc.

Do hry se zapojili jak jednotlivci, tak týmy, kteří se zaregistrovali celkem pod 47 přezdívkami. Zdaleka ne všem se ale podařilo všechny úkoly rozluštit. Do stanoveného termínu odhalili správně identitu všech sedmi osobností jen tři soutěžící, kteří si cenu kronikáře města za své znalosti regionální historie právem zaslouží. Vítězství v soutěži získal žák 7.C ZŠ Slezská Jakub Kijonka, který jako první odeslal kompletní správné odpovědi se jmény T.G. Masaryka, Otto Gavendy, Albrechta Rakousko-Těšínského, Josefa Mánesa, Ludwiga Hoheneggera, Kurta Gebauera a Gertrudy Milerské. Druhá se umístila Tereza Kajzarová z 2.C Gymnázia Třinec a třetí nejlepší účastnicí soutěže se stala žákyně 8.B ZŠ Gustawa Przeczka Zuzana Lisztwanová.

„Chtěl bych poděkovat organizátorům za tak dobrou soutěž. Dějiny jsou můj velký koníček, tak jsem se s chutí pustil i do této hry. Odhalit historické osobnosti pro mě nebylo až tak moc složité, ale nejvíc mi dal zabrat Ludwig Hohenegger,“ podotkl vítěz Jakub Kijonka. Podobně soutěž vnímala i Zuzana Lisztwanová. „Strašně moc jsem se u toho naučila,“ dodala.

Všem třem soutěžícím pogratulovala k jejich vědomostem také starostka Třince Věra Palkovská. „Chtěla bych poblahopřát úspěšným luštitelům a poděkovat také učitelům dějepisu, kteří v dětech vzbuzují zájem o regionální dějiny, prohlubují kořeny k domovu a zároveň tak upevňují vazby mladé generace ke svému městu,“ dodala starostka.Fotogalerie ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…