Díky městu Česká Lípa více pohodlí pro rodičky

07.12.2016 19:01

Finančním darem 500 tisíc Kč přispělo město na zřízení domácího porodního pokoje v českolipské nemocnici. Jde už o druhý porodní pokoj, který vznikl s podporou města. 6. prosince ho slavnostně otevřela starostka R. Žatecká a místostarosta J. Raninec.

Díky městu Česká Lípa více pohodlí pro rodičky
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„S žádostí o finanční výpomoc se na mne obrátil ředitel Nemocnice s poliklinikou a zastupitelstvo na srpnovém zasedání prosbě vyhovělo. Podobně jako v roce 2014, kdy město přispělo na investici do prvního domácího pokoje. Ten ročně využije 150 – 200 rodiček.

O možnost přivést na svět svého potomka v příjemném prostředí, které spíš než porodní sál připomíná obývací pokoj, je ze strany rodičů velký zájem. Modernizací porodnice bude mít více maminek k dispozici pohodlný pokoj s tím nejmodernějším zdravotnickým vybavením a příjemným zázemím i pro budoucího tatínka,“ říká starostka města Romana Žatecká.

Rodičky mají k dispozici porodní polohovatelné lůžko, ribstole, vak, míč i další pomůcky. Samozřejmostí je hygienické zázemí. Ze zdravotnického vybavení je důležité termolůžko pro ošetření novorozence a moderní LED operační osvětlení. Z nezdravotnického zařízení například televize, rádio, sedací souprava nebo kuchyňská linka s ledničkou. Náklady na realizaci stavebních úprav rodičovského pokoje a přilehlých místností pro vedení porodu dosáhly téměř 1 mil. Kč, nezbytné vybavení cca 400 tis. Kč.

„Rodičovský pokoj v naší republice představuje stále relativně raritu,“ vysvětluje generální ředitel českolipské nemocnice Ing. J. Kratochvíl, který městu za finanční dar na druhý pokoj poděkoval. Primář Gynekologicko-porodnického oddělení MUDr. M. Volek na závěr zdůraznil, že o rodičovské pokoje je velký zájem, protože nepatří mezi nadstandard, tudíž jsou zcela zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…