Dlužníci splácejí Karviné za souhlas s dávkou na bydlení

11.10.2016 20:40

Karvinská radnice stále individuálně posuzuje žádosti o doplatky na bydlení na ubytovnách a jedním z kritérií kromě trvalého bydliště ve městě je také spolupráce se sociálním odborem magistrátu a také splácení dluhů, které příjemci dávek mají vůči městu – na odpadech, na nájemném za byty, na pokutách a na jiných správních poplatcích.

Dlužníci splácejí Karviné za souhlas s dávkou na bydlení
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

„A funguje to: v Karviné jsme za uplynulý rok zaznamenali méně lidí na ubytovnách a dlužníci s námi spolupracují a splácejí své dluhy vůči městu,“ říká náměstek primátora Miroslav Hajdušík. Nejde přitom mnohdy o nijak vysoké částky, pro radnici je důležité, že si dlužníci uvědomí své závazky a spolupracují.

„S dlužníky jsme se už vloni po udělení prvního souhlasu snažili dohodnout alespoň minimální splátky vůči městu, prakticky ihned začalo splácet 67 příjemců dávek a počet v následujících měsících rostl. Celkově nám k 1. lednu letošního roku dlužilo asi 430 příjemců dávek na bydlení okolo 1,6 miliónu korun. Nejvyšší jdou stále přes 50 tisíc korun na jednu osobu. Od ledna až k prvnímu září jsme od nich dostali téměř 244 tisíce zpátky. Mnozí si totiž až při druhém nesouhlasu s dávkami na bydlení uvědomili, že to myslíme vážně a že se jim spolupracovat vyplatí. Dluhy si zkrátka musí uhradit každý a nikdo nemůže spoléhat na to, že když žije z dávek, může se beztrestně zadlužovat a nic neplatit,“ připomněl motivaci programu náměstek karvinského primátora Miroslav Hajdušík.

„Nejde přitom o nijak závratné částky, důležité je, aby dlužník splácet vůbec začal. Lidé nám platí třeba jen 50 korun, ale pravidelně, někteří i tisíce korun měsíčně. Někteří své dluhy za ten více než rok už dokonce srovnali,“ říká náměstek Hajdušík s tím, že počet lidí na ubytovnách v Karviné za poslední rok poklesl, ovšem nyní město čeká na schvalovací procesy nového zákona o sociálních dávkách, který by měl upravit i příspěvky na bydlení a měl by stanovit i omezení pro dobu a příspěvky pro bydlení na ubytovnách. „Připomínky jsme poslali, město Karviná nemá volné byty pro sociální bydlení a doufáme, že zákon projde v rozumné formě, nebude nás zatěžovat dalšími povinnostmi a hlavně – to, co je třeba, že zaplatí stát, nechceme ubírat z peněz obce určených k jiným účelům,“ uzavřel náměstek Hajdušík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…