Dva ministři v Příbrami: projednával se vznik CHKO, pyrotechnická očista či značení turistických tras

01.10.2015 7:28

Ministr obrany Martin Stropnický a ministr životního prostředí Richard Brabec se v úterý v Příbrami účastnili jednání se zástupci dotčených krajů a obcí ohledně přípravy přechodu části vojenského újezdu Brdy na chráněnou krajinnou oblast.

Dva ministři v Příbrami: projednával se vznik CHKO, pyrotechnická očista či značení turistických tras
Foto: Příbram
Popisek: Příbram

Schůzka byla svolána z iniciativy ministerstva obrany a důležitá byla zejména pro starosty všech obcí, na jejichž katastrech nebo v jejichž sousedství by měla být vyhlášena CHKO.

„Když jsem tady byl poprvé, tak to vypadalo na ovoce a zeleninu létající vzduchem. Je vidět, že jsme za ten rok a půl urazili kus cesty, problémy se daří odstraňovat. Mluvíme o nich jasně a srozumitelně jako partneři a už se tu neřeší, zda má být vojenský újezd Brdy zrušen či nezrušen,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický k průběhu včerejšího jednání.

„Chráněnou krajinnou oblast Brdy stihneme vyhlásit k 1. 1. 2016. Na jednání v Příbrami jsme informovali zástupce krajů a obcí, že materiál pro jednání vlády je již připraven. Jde tam s jediným rozporem. Ten se týká zlatonosného ložiska Petráškova hora u Vacíkova. Pevně věřím, že tam to ložisko zůstane v rámci CHKO a že tedy dostane ochrana přírody přednost před těžbou zlata,“ sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Z vystoupení jednotlivých představitelů a zástupců institucí mj. vyplynulo, že ministerstvo obrany již zřejmě definitivně vyčlenilo území v Brdech, která budou sloužit k výcviku jinecké posádky a složek Integrovaného záchranného systému a k plnění dalších úkolů ministerstva a rozhodlo i o režimu, v jakém budou některé jejich části případně zpřístupněny veřejnosti.

Zástupci resortu obrany také informovali o postupu prací při pyrotechnické očistě území i o problémech, s nimiž se příslušný pyrotechnický odřad potýká. Je zřejmé, že municí nejvíce zatížené dopadové plochy Tok a Jordán nebude přinejmenším v dohledné době možno zpřístupnit veřejnosti, nicméně hledá se kompromisní řešení, jak tato velmi atraktivní území alespoň v omezeném rozsahu zpřístupnit, snad formou naučné stezky. „V současnosti je 45 procent toho území vyčištěno, koncem roku to bude 50 procent a potom ještě během následujících dvou let budou tyto práce pokračovat,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický s tím, že pyrotechnická očista území vojenského újezdu Brd postupuje podle plánu.

Turistické trasy: značit se začne až na jaře

Na včerejším setkání také zaznělo, že na území vojenského újezdu vznikne zhruba 450 kilometrů cyklostezek a turistických cest, jejichž značení bude dokončeno před začátkem turistické sezóny. Na okraji CHKO vznikne několik záchytných parkovišť. Vlastní vjezd či průjezd však bude možný jen na základě povolení vydaného státním podnikem Vojenské lesy a statky, neboť účelové komunikace vedou přes území v jeho správě.

Příbramský starosta Jindřich Vařeka na včerejším jednání informoval už ve svém úvodním slově přítomné, že město Příbram zpracovalo vlastní návrh některých turistických, cyklistických a běžkařských cest a tratí a naučných stezek v Brdech, který také představitelům ministerstva obrany, životního prostředí a Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) předal: „Příbram má zpracován obsáhlý návrh koncepce rozvoje cestovního ruchu v oblasti. O těchto návrzích je město připraveno jednat se všemi zájemci z řad obcí a dotčených institucí,“ uvedl starosta Vařeka.

Zástupce Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru (HZS) se vyjádřil k řadě dotazů, směřujících k zajištění požární ochrany území. Vysvětlil, že HZS ve věci jedná s ministerstvem obrany, které doposud prioritně tuto ochranu na území VÚ Brdy zajišťovalo. „Zdá se však, že v tomto směru se teprve optimální a funkční řešení hledá. Oceňujeme však projevenou dobrou vůli zúčastněných dospět k dohodě,“ přiblížil další dílčí výsledek včerejšího jednání starosta Příbrami Jindřich Vařeka a dodal, že také zástupci resortu vnitra přítomné ujistili, že příslušné útvary budou posíleny.

Opět byla diskutována otázka sídla Správy CHKO

„Agendy Správy CHKO, zaměřené k veřejnosti, byly umístěny do Příbrami, technické zázemí bude v Jincích. Protože AOPK se chce co nejvíce přiblížit obyvatelům celého dotčeného území, bude zřejmě zřízeno detašované pracoviště Správy také ve Spáleném Poříčí,“ informoval po jednání starosta Vařeka s tím, že z dlouhé řady kandidátů na umístění Správy CHKO tak na Příbramsku vypadl např. Rožmitál pod Třemšínem.

Ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny RNDr. František Pelc k tomuto vysvětlil, že v nové struktuře AOPK jsou od letošního roku správy chráněných území zařazeny jako detašovaná oddělení jednotlivých Regionálních pracovišť. Zmínil velmi specifické podmínky v budoucí CHKO Brdy a ve shodě s panem ministrem Brabcem sdělil, že orgány ministerstva životního prostředí tak dospěly ke zřejmě již definitivnímu modelu řešení této otázky.

„Do Příbrami by pak navíc mělo být z Prahy přemístěno i jedno z oddělení Regionálního pracoviště Střední Čechy, zaměřené na konzultační činnost a sběr žádostí o dotace z operačních programů spravovaných AOPK a ministerstvem životního prostředí. Záběr činnosti tohoto pracoviště by tedy zřejmě výrazně přesáhl hranice našeho regionu,“ dodal starosta.

Zákaz vjezdu motorových vozidel, záchytná parkoviště, komunikace Obecnice - Zaječov

Z odpovědí na řadu dotazů, směřujících k dopravní obslužnosti území budoucí CHKO vyplývá, že dosavadní režim komunikací na jejím území zůstane zachován (lesní účelové komunikace) se zákazem vjezdu motorových vozidel. Jejich správou na území zrušeného újezdu je pověřen podnik Vojenské lesy a statky (VLS) včetně často diskutované komunikace Obecnice - Zaječov. Povolenky k průjezdu po této komunikaci budou vydávat od příštího roku právě VLS.

„Podle informací generálního ředitele Ing. Josefa Vojáčka bude opravena i zmiňovaná komunikace Obecnice – Zaječov poté, kdy budou provedeny nezbytné administrativní akty související s převodem správy této komunikace z ministerstva obrany na vojenské lesy,“ upřesnil starosta Vařeka.

Po skočení jednání poskytli ministři přítomným novinářům (vč. České televize, Českého rozhlasu a ČTK) informace během tiskového brífinku uspořádaného před budovou příbramského Úřadu práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…