Dvůr Králové nad Labem: Potíže s podložím zkomplikovaly opravu dětského brouzdaliště, letos otevřeno nebude

09.08.2017 13:44

Kvůli nadměrné vlhkosti podloží není stále dokončena rekonstrukce dětského brouzdaliště na Tyršově koupališti ve Dvoře Králové nad Labem.

Dvůr Králové nad Labem: Potíže s podložím zkomplikovaly opravu dětského brouzdaliště, letos otevřeno nebude
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

Sondy do konstrukce bazénu odhalily přítomnost pískových výdutí pod betonovou deskou. Ty bude nutné odstranit, teprve poté bude rekonstrukce pokračovat. V letošní letní sezoně tedy zůstane dětské brouzdaliště mimo provoz. Vedení města by chtělo návštěvníkům tuto situaci v další sezoně vykompenzovat.

Stavební práce na koupališti zahájili pracovníci společnosti Lacus Technology, s. r. o., Říčany na konci dubna. Při rekonstrukci nově vybetonovali přelivové hrany bazénku a odstranili několik vrstev stávajících nátěrů až na původní konstrukci. Během následující čtyřtýdenní technologické pauzy beton zrál a vysychal, aby bylo možné na něj nanést speciální polyuretanový nátěr. Vysychání betonu však počasí příliš nepřálo. „Již při vysychání dna konstrukce bazénu jsme pozorovali nerovnoměrné známky vlhkosti a v některých místech vlhkost nemizela vůbec. A protože právě vlhkost je pro aplikaci finálního nástřiku zásadní a z hlediska kvality nejdůležitějším faktorem, byli jsme nuceni provést sondy do konstrukce, které odhalily přítomnost pískových kavern – výdutí pod betonovou deskou, do kterých se vlhkost stahovala a v nichž se stále drží. Rozhodli jsme se tak odkrýt rozsáhlejší místa s projevy vlhkosti a nález dutin se potvrdil i na dalších místech. Stavbaři dále ve dně brouzdaliště, k němuž neexistuje žádná původní projektová dokumentace, odhalili staré rozvody vody, které byly stále pod tlakem a jimiž také pronikala vlhkost do konstrukce,“ podotkl Ctirad Pokorný, vedoucí odboru rozvoje, investic a správy majetku na Městském úřadě Dvůr Králové nad Labem.

Již v rámci zpracování projektové dokumentace bylo provedeno na různých místech několik sond formou navrtávky. Ty však přítomnost kavern neodhalily, naopak konstatovaly dobrý stav konstrukce brouzdaliště, několik vrstev hydroizolace a poměrně kvalitní beton. „Zpracovatel projektové dokumentace navrhl několik variant řešení, kterými se zabývají zástupci města i stavební firma. Vše ale směřuje k tomu, že bude muset být vybourána celá betonová mazanina dna, odkryta všechna riziková místa a opravena. Teprve poté bude moci rekonstrukce brouzdaliště pokračovat,“ vysvětlil Ctirad Pokorný.

„Velmi nás celá situace mrzí. Věřili jsme, že se opravu delfínku povede realizovat do letních prázdnin. Tyršovo koupaliště je krásné a je škoda, že se rodiny s malými dětmi nyní jezdí koupat jinam. Protože si uvědomujeme, že Královédvoráci, a zejména ti nejmenší, jsou pro toto léto o brouzdaliště ochuzeni, jsme připraveni jim tuto situaci příští sezonu kompenzovat, například na vstupném,“ uvedl k situaci starosta města Jan Jarolím.

Rekonstrukce dětského brouzdaliště na Tyršově koupališti měla původně trvat do 15. června 2017 a za stavební práce mělo město zaplatit téměř 2 miliony Kč bez DPH. Kromě opraveného bazénku a jeho okolí měly být již letos v brouzdališti umístěny nové atrakce – vodní deštník a skluzavka ve tvaru slona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…