Elektromobil StudentCar v Třinci zabodoval

30.07.2016 20:40

Čistá mobilita, a zvláště pak elektromobilita, je v Evropě a v poslední době i v ČR žhavé téma, které se snaží postupně uchopit řada měst, firem i vědeckých pracovišť. Jedním z nich je i Katedra materiálů a technologií pro automobily Fakulty materiálového inženýrství a metalurgie VŠB-TU v Ostravě, jejíž tým představil před měsícem v Třinci na mezinárodní výstavě INVENT ARENA svůj sportovní elektromobil značky StudentCar. Ojedinělý projekt zabodoval nejen u návštěvníků, ale získal na výstavě i speciální Cenu starostky města Třince. V úterý 26. července přijala starostka Věra Palkovská pozvání z VŠB-TU a vydala se do Ostravy seznámit s odborným pracovištěm, kde elektromobil vznikl.

Elektromobil StudentCar v Třinci zabodoval
Foto: wikipedia
Popisek: Třinec

„Vzhledem k tomu, že Třinec v duchu čisté mobility podporuje elektromobilitu jako alternativní čistý zdroj energie v dopravě, projevila jsem při předávání ocenění zájem seznámit se s elektromobilem StudentCar blíže. Návštěva Katedry materiálů a technologií pro automobily předčila má očekávání. Smekám před studenty a celým týmem odborníků tohoto vědeckého pracoviště, kteří byli schopni v univerzitních podmínkách doslova od A do Z vyvinout a zkonstruovat takové auto,“ nešetřila chválou starostka Věra Palkovská, která si otestovala jízdní vlastnosti StudentCaru i během projížďky.

Elektromobil StudentCar SCX je jedinečný nejen v porovnání s českou konkurencí, ale také celosvětově. Vývojový team odborníků a studentů StudentCar v průběhu čtyř let vyvinul tři generační stupně prototypu tohoto vozu. Srdcem elektropohonu je battery pack firmy EVC, který dokáže dodávat energii pro čtyři samostatné synchronní elektromotory. Automobil se dostane na rychlost 100 km/hod za 4,9 sekundy a na 150 km/hod za 9,2 sekund. Jde o jedinečný projekt, a to nejen v podmínkách ČR, kde vývojáři vytvořili harmonické spojení atraktivního designu a špičkové techniky šetrné k životnímu prostředí. Podrobnosti o autě se mohou zájemci dovědět na www.studentcar.cz.

Třinecká radnice už více než dva roky využívá ke služebním účelům elektromobil, veřejnosti slouží i dobíjecí stanice a téma čisté mobility má v Třinci zelenou. Na jaře letošního roku přistoupil Třinec k deklaraci o spolupráci na přípravě konceptu Smart city čili Chytrého města, jehož prioritami je zlepšování životního prostředí, podpora čisté mobility a informačních technologií. „Během návštěvy na VŠB-TU jsme se dohodli na další spolupráci a naplánovali setkání tentokrát v Třinci, kde se domluvíme na konkrétních krocích, jak zapojit do spolupráce i žáky a studenty třineckých škol a vzbudit u nich větší zájem o technické obory,“ nastínila starostka a zmínila, že během diskuse o možné spolupráci s VŠB-TU přišlo na řadu i téma car-sharingu, tedy sdílení aut více lidmi v rámci města nebo regionu, které je v západní Evropě na vzestupu. „U nás je to ale zatím běh na dlouhou trať,“ dodala starostka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…