Elektromobily pro zdravější Beroun

06.08.2017 16:01

Město Beroun uspělo s žádostí o dotaci na nákup elektromobilů. Ze státního fondu životního prostředí získá na jejich nákup dotaci ve výši 880 tisíc korun.

Elektromobily pro zdravější Beroun
Foto: mesto-beroun.cz
Popisek: Beroun

„Chceme jít v tomto ohledu občanům příkladem a omezit produkci skleníkových plynů ve městě. Využívání elektromobilů na alternativní pohon bude mít nesporný přínos pro životní prostředí,“ uvedl starosta Berouna Ivan Kůs.

Dotaci chce město využít na nákup tří elektromobilů. Při jejich výběru se zohlednila mimo jiné i četnost užívání. Jeden elektromobil bude určen pro Parkování s.r.o., které zajišťuje správu parkovišť a parkovacích míst, servis bikeboxů pro parkování kol a provozuje parkovací dům. Vozidlo s elektrickým pohonem bude sloužit ke kontrole a výběru peněz z parkovacích automatů. Vozidlo se bude používat každý všední den a o sobotách.

„Další dva elektromobily budou určeny pro sociální oblast,“ uvedla Dana Vilhelmová, vedoucí odboru územního plánování a regionálního rozvoje. Město Beroun zajišťuje prostřednictvím pečovatelské služby rozvoz jídel pro seniory trvale žijící v Berouně. Rozvoz jídla pro 180 občanů je nutné zajistit denně v krátkém časovém úseku. S ohledem na rostoucí poptávku po rozvozu jídel, ale i zajištění nákupu potravin, kterou v současné době není možné uspokojit, jsou potřeba dvě vozidla, které rozšíří službu pro starší občany a zajistí efektivnější rozvoz.

Kromě nesporných ekologických výhod budou mít elektromobily pro město Beroun i ekonomický přínos. Provoz elektromobilů ve srovnání s užíváním současných vozidel totiž představuje roční úsporu ve výši přes 54 tisíc korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…