Euroklíč pomůže potřebným lidem už i ve Zlíně

13.06.2017 14:26

Držitelé průkazu TP, ZTP, ZTP/P, diabetici, stomici, onkologičtí pacienti, lidé trpící roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou chorobou, nespecifickými střevními záněty (Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou), močovými dysfunkcemi a rodiče dětí do tří let. Všechny tyto osoby spadají do kategorie lidí, kteří se mohou zapojit do projektu Euroklíč. Ten je nyní k dispozici i ve Zlíně. A k čemu vlastně Euroklíč slouží?

Euroklíč pomůže potřebným lidem už i ve Zlíně
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Zajišťuje rychlou a důstojnou dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení, například výtahů, svislých a schodišťových plošin a podobně, osazených jednotným Eurozámkem,“ vysvětlila Jana Pobořilová, vedoucí Odboru sociálních věcí MMZ, kde se klíče distribuují.

Euroklíč lze použít v řadě zemí Evropy, v ČR je již osazeno přes 1000 Eurozámků (např. na úřadech, nádražích, čerpacích stanicích, v obchodních centrech apod.).

Do projektu se zapojil i zlínský magistrát. WC osazené Eurozámkem tak najdete na radnici, v budově na Zarámí i na pracovišti v ulici L. Váchy.

„Je to skvělá věc. Oceňuji tento projekt jako představitel města i jako lékař,“ prohlásil primátor Miroslav Adámek.

Osobám se zdravotním postižením a rodičům dětí do tří let jsou zdarma distribuovány Euroklíče a ve veřejně přístupných budovách jsou zdarma osazovány Eurozámky. Každé místo osazené Eurozámkem je označeno pamětní deskou a databázi všech osazených míst naleznete na www.euroklic.cz

„S vydáváním euroklíčů jsme již začali. Dosud bylo vydáno několik kusů. Protože jich však v tuto chvíli máme velmi omezené množství, budeme je přednostně poskytovat držitelům průkazů ZTP a ZTP/P a na základě doloženého vyjádření odborného lékaře, také lidem se střevními záněty, močovými dysfunkcemi a stomikům aj.,“ doplnila Jana Pobořilová.

Požádat o něj je možné v úředních hodinách na Odboru sociálních věcí Magistrátu města Zlína (detašované pracoviště v budově Okresní správy sociálního zabezpečení ve Zlíně, tř. T. Bati 3792, přízemí vlevo). Euroklíč je pochopitelně zdarma. Ve Zlínském kraji je nyní k dispozici necelá padesátka míst s Eurozámkem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…