Frýdek-Místek: Arboretum láká k návštěvě

29.05.2017 19:05

Statutární město Frýdek-Místek minulý pátek slavnostně otevřelo nově vybudované arboretum. Místním občanům, ale i návštěvníkům města nabídne další prostor k relaxaci v příjemném prostředí plném zajímavé a nevšední zeleně, doplněné odpočinkovými plochami.

Frýdek-Místek: Arboretum láká k návštěvě
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Arboretum vzniklo na ploše zhruba dvou hektarů v blízkosti nemocnice a hospice. Jeho založení na mírně svažité, bažinaté ploše s náletovou zelení provázely značné terénní úpravy. Místa s odpočinkovými plochami a dlážděnými chodníky musela být zpevněna vrstvou hutněné štěrkodrti a část terénu bylo nutné také oddrenážovat. Podařilo se nám zkultivovat další veřejný prostor, který přivítají všechny věkové generace a časem takém generace budoucí. Až se zeleň plně rozroste a rozkošatí, vytvoří spolu s jezírky, dřevěnými lávkami, obrostlými pergolami a dalšími estetickými prvky velice příjemnou a jedinečnou odpočinkovou zónu téměř uprostřed města. Náklady na vybudování arboreta se pohybují okolo 13 milionů korun, přičemž se nám podařilo získat dotaci přesahující 3,5 milionu korun ze Státního fondu životního prostředí a Ministerstva životního prostředí České republiky,“ přiblížil náměstek primátora Jiří Kajzar.

Při výstavbě arboreta se podařilo zachovat 40 kusů stromů. Dalších 126 stromů a přes tři a půl tisíce keřů bylo vysazeno. Působivé jsou také po celý rok kvetoucí trvalkové záhony s modrými zvonky, žlutými hořci nebo podzimními astrami. K vidění jsou i bahenní rostliny, bylinky a léčivky, nechybí vřesoviště s vřesovci, azalkami a rododendrony, ani romantické rosarium se sadovými i pnoucími růžemi různých barev. Téměř po odkvětu již jsou cibuloviny, ale příští jaro bude arboretum opět plné modřenců, narcisů, krokusů a tulipánů. Dominantou arboreta jsou především dvě jezírka propojená Panským potokem s přirozenými prameny vtékajícími do jeho koryta. Vedou přes něj dřevěné lávky. V arboretu je i vyhlídka, ze které je možné kochat se pohledem nejen na zeleň, ale i na jezírko. Návštěvníci budou moci posedět na lavičkách krytých dřevěnými pergolami různých tvarů, které časem obrostou popínavými rostlinami, a při troše štěstí v této zelené oáze spatří divoké bažanty, divoké kachny plovoucí na hladině jezírka nebo kuňkající žáby.

Na území arboreta jsou umístěny informační tabule s orientační mapou, otevírací dobou a návštěvním řádem. Arboretum bude přístupné od dubna do října vždy od 8 do 20 hodin. Od listopadu do března bude zavřeno.

„Arboretum nabízí klidné prostředí nejen k relaxaci, ale také k rozšíření vědomostí o přírodě. Věřím, že přiláká návštěvníky všech věkových kategorií. Je převážně bezbariérové, takže je dobře přístupné i pro imobilní občany. Vybudování arboreta jsme měli v plánu již delší dobu, takže jsme opravdu rádi, že se tuto myšlenku konečně podařilo uvést v život,“ prohlásil primátor Michal Pobucký. Fotogalerie ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…