Frýdek-Místek: Město se připojí k projektu Housing First

15.10.2019 12:50

Slezská diakonie oslovila město s žádostí o podporu programu Housing First (Bydlení především), jehož cílem je aktivní začlení osob v bytové nouzi do běžného života. Podpora ze strany města bude spočívat v poskytnutí dvou bytů pro účastníky tohoto programu, zejména pak pro rodiny a matky s dětmi.

Frýdek-Místek: Město se připojí k projektu Housing First
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Chceme pomoci rodinám nebo matkám s dětmi, které žijí různě po ubytovnách, známých nebo v azylových domech, začlenit se zpět do společnosti a společenského života. Výrazně pomoci by jim v tom mělo bydlení ve standardních bytech a z jejich strany pak intenzivní a dlouhodobá spolupráce se sociálními pracovníky, která by vedla k udržení takového bydlení, což jde ruku v ruce také s pracovními návyky a zaměstnaností. Do programu Slezské diakonie se připojujeme poprvé a pro začátek poskytneme pro tyto účely dva městské byty o velikosti 1+1 a 2+1,“ řekl náměstek primátora za sociální oblast Marcel Sikora.

Byty budou uvolněny v příštím roce a k dispozici budou po dobu dvou let, tedy po dobu realizace programu.  „Aby se minimalizovalo riziko zadluženosti, je dohodnuto, že příspěvek a doplatek na bydlení, který účastník programu pobírá, bude zasílán městu a poskytovatelům energií přímo na účet. Zbylou část bude klient hradit z vlastních příjmů. Bylo nám také přislíbeno, že v rámci dobrých sousedských vztahů, budou účastníci programu ze strany sociálních pracovníků vedeni k dodržování pravidel vzájemného soužití, dodržování čistoty společných prostor i nočního klidu,“ doplnil náměstek primátora Radovan Hořínek, který má na starosti bytový fond města. Pokud se nájemníci osvědčí, je velká pravděpodobnost, že by v bytech mohli zůstat i po ukončení programu Slezské diakonie.
  
Účastníky programu vytipuje Slezská diakonie ve spolupráce s odborem sociálních služeb magistrátu, Orgánem sociálně právní ochrany dětí, ale také například úřadem práce nebo soudy. Konkrétní rodiny či matky s dětmi, kterým bude přidělen byt a intenzivní podpora v rámci sociální práce, vybere komise složená ze zástupců zúčastněných subjektů, a to na základě hodnocení bytové a sociální situace. 

Program Housing First bude ve Frýdku-Místku spuštěn 1. července 2020 a ukončen 30. června 2022. „V červenci příštího roku bude zahájena půl roční přípravná fáze, tedy oslovení a výběr účastníků programu a následné předání bytů. K nastěhování do nich musí dojít nejpozději do tří měsíců od vstupu účastníka do programu,“ uvádí se v materiálu Slezské diakonie.

Slezská diakonie s projektem oslovila i další města – Karvinou, Třinec a Český Těšín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Výstava ukazuje nucené deportace a osudy lidí v sovětských lágrech

13:37 Uherské Hradiště: Výstava ukazuje nucené deportace a osudy lidí v sovětských lágrech

Až do 16. června je možné si na Mariánském náměstí v Uherském Hradišti prohlédnout putovní výstavu P…