Frýdek-Místek: Město zkoumá, co může přinést modernizace železnice

22.08.2016 10:51

Další ze schůzek s představiteli Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) mají za sebou zástupci frýdecko-místecké radnice, která je velmi obezřetná při snaze Českých drah o elektrifikaci a zkapacitnění trati, protože město je historicky dráhou poškozeno ve svém urbanistickém vývoji.

Frýdek-Místek: Město zkoumá, co může přinést modernizace železnice
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Obáváme se možných dopadů na náš dopravní systém ve městě, prohloubení a vytvoření nových kolizních bodů. Chceme vše vyřešit tak, aby kolizí bylo co nejméně, a zajímá nás, jak k tomu stát přispěje finančně. Nyní dáváme dohromady všechny dostupné údaje pro zadání urbanistické a dopravní studie tak, abychom co nejlépe vyřešili dopravní systém a veškeré problematické body, s ohledem na železnici, slezanské budovy, ale třeba i obchvat,“ sdělil náměstek primátora Jiří Kajzar.

Petr Pšenička za SŽDC informoval přítomné také o možnostech multimodálního terminálu na inspirativních příkladech z Hranic a Vsetína, kde se vsadilo na co nejjednodušší způsob přechodu z automobilové, autobusové a vlakové dopravy, aby se maximálně zvýšil komfort cestujících, především minimalizováním přestupních vzdáleností, které hrají velkou roli v rozhodovacím procesu lidí, jakou dopravu si zvolit. „Máte šanci být v první vlně a využít možností čerpání evropských peněz. Svět se ubírá určitým směrem a vy to můžete zachytit,“ nabádal Petr Pšenička.

„Musíme dobře rozlišit, co je v zájmu Českých drah a co v zájmu našich občanů i města, které má v dopravě svou strategii, například v podobě městské hromadné dopravy zdarma, kterou jinde nemají. Připravovaná studie by nám v tom měla pomoci, samozřejmě důležitou okolností je i konkrétní financování navrhovaných projektů,“ shrnul primátor Michal Pobucký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace koupaliště Polanka začala

22:09 Třebíč: Revitalizace koupaliště Polanka začala

Zástupce zhotovitelské společnosti METROSTAV DIZ a místostarosta Třebíče Miloš Hrůza podepsali smlou…