Frýdek-Místek: Svoz bioodpadu startuje už po tomto víkendu

01.04.2017 8:34

Statutární město Frýdek-Místek bude od dubna opět pokračovat ve svozu bioodpadu od rodinných domů na území města. Svážet ho bude i z místních částí Chlebovice, Lískovec, Lysůvky, Skalice a Zelinkovice.

Frýdek-Místek: Svoz bioodpadu startuje už po tomto víkendu
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Letošní svoz je plánován od dubna do konce listopadu, a to stejně jako loni, tedy jednou za čtrnáct dní. Jako období, kdy bioodpadů vzniká nejvíce, a proto je efektivní je od občanů svážet, bylo původně určeno období od začátku dubna do konce října, což vychází i z příslušné vyhlášky. Loni jsme ale na četné žádosti občanů období svozu prodloužili do konce listopadu a už u toho zůstaneme,“ vysvětluje primátor Michal Pobucký.

„Občané Frýdku-Místku včetně zahrádkářů mohou zdarma a celoročně, tak jako v minulých letech, k odložení nejen biologického odpadu využívat také sběrné dvory na území města a kompostárnu v Bruzovicích,“ připomíná Tomáš Peter z odboru životního prostředí a zemědělství. Lidé, kteří na svých zahrádkách začnou pracovat už v březnu, tak mají variantu, jak s biologickým odpadem naložit.

Loni město pořídilo přes čtyři tisíce hnědých plastových nádob, které následně rozvezlo k rodinným domkům. Od jara až do konce listopadu z nich bylo svezeno 1 652 tun bioodpadu, od trávy, sena, listí, přes spadané ovoce, květiny, až po bioodpad z domácností jako slupky ze zeleniny, čajové sáčky nebo kávové sedliny. Všechen tento materiál skončil v kompostárně, kde byl zpracován na kompost a kvalitní zeminový substrát.

Svoz bioodpadu od rodinných domků město zavedlo z několika důvodů, jednak vyšlo vstříc požadavkům občanů, ale také se tímto snaží vylepšit systém nakládání s bioodpady a snížit množství odpadů ukládaných na skládku nebo na místa k tomu neurčená, tzv. černé skládky.

Harmonogram svozu je zveřejněn na webu města v sekci občan – životní prostředí – odpady – harmonogram svozu – bioodpady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…