Frýdek-Místek: Testovali jsme průjezdnost kloubového autobusu ulicemi města

29.03.2017 10:46

Nově zřízený Dopravní podnik Frýdek-Místek hledá nejekonomičtější možnosti provozu městské hromadné dopravy. Přispět by k tomu mohlo i znovuzavedení kloubových autobusů, které pojmou více cestujících a jejichž nasazením na jednotlivé trasy by se ušetřily personální i provozní náklady.

Frýdek-Místek: Testovali jsme průjezdnost kloubového autobusu ulicemi města
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Kloubové autobusy mají jiné technické parametry, jsou mnohem delší a potřebují tedy k bezpečnému provozu také dostatečný manévrovací prostor. Bylo nutné zjistit, zda pro ně nebudou problém některé kruhové objezdy nebo točny. „Koncem minulého týdne jsme si od Dopravního podniku Ostrava zapůjčili jeden kloubový autobus a vyjeli do ulic města i do okolních obcí. Trasa zkušební jízdy zahrnovala oblasti, kde jsme předpokládali vznik problémů při jeho pravidelném provozu. Ve městě to byla například zastávka Poliklinika na frekventované ulici 8. pěšího pluku, ale také kruhové objezdy a točny autobusů, například točna v Hájku. Zajeli jsme i do okolní obcí Baška, Pržno a Hukvaldy. Test dopadl nad naše očekávání výborně, prokázal, že provoz kloubového autobusu je v síti MHD Frýdek-Místek možný,“ řekl jednatel Dopravního podniku Frýdek-Místek Jan Širc.

Některé linky jsou v současné době přetíženy a musejí být posilovány dalšími autobusy, což znamená další provozní ale i personální náklady. V případě náhrady posilových spojů kloubovým autobusem budou tyto náklady ušetřeny,“ nastínil výhody náměstek primátora Karel Deutscher.

Kloubové autobusy by měly být nasazeny především na linky č. 1, 5 (Hukvaldy), 11 (Řepiště), 12 (Brušperk), 14 (Janovice) a 18 (Krásná – Visalaje).

Kloubový autobus jezdil na linkách MHD ve Frýdku-Místku naposledy v roce 1999.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…