Frýdek-Místek: Změny v jízdních řádech byly nutné z více důvodů

14.01.2017 21:20

Začátkem prosince vstoupily v platnost nové jízdní řády městské hromadné dopravy. Jejich úprava byla nutná z několika důvodů. Některé změny si vyžádali sami občané a některé byly reakcí na vyhodnocení provozu jednotlivých linek.

Frýdek-Místek: Změny v jízdních řádech byly nutné z více důvodů
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Od občanů jsme obdrželi přes sto připomínek k jízdním řádům. Týkaly se převážně posunutí časů u jednotlivých spojů, ale také zavedení nových spojů, jednak ve městě, ale také do okolních obcí nebo k obchodním centrům. Považuji za nutné připomenout, že rozšířit spoje k nákupním střediskům lze pouze za předpokladu, že se na provozu autobusových spojů budou finančně podílet i příslušná obchodní střediska a centra. Co se týká rozšíření spojů do okolních obcí, i zde musí navýšení spojů požadovat jednotlivé obce, které na provoz linek přispívají,“ řekl náměstek primátora Karel Deutscher.

V souvislosti s vyhodnocením provozu jednotlivých linek bylo nutné přistoupit k úpravám na základě opožďování spojů, nízké vytíženosti, ale také zajištění bezpečnosti provozu. Vycházelo se přitom z připomínek dopravce, ale také z dat z odbavovacích strojků a kontrolní činnosti.

Nejvíce negativních reakcí bylo na dopravní obslužnost obce Baška a zrušení zajíždění linky č. 6 k poliklinice. S obcí Baška byla uzavřena smlouva na daný počet spojů. Z důvodu nevyhovujících podmínek pro otáčení autobusů na Letné musely některé spoje zajíždět až do Hodoňovic (části Bašky) a při této příležitosti tedy nabíraly také cestující. Linky tam ale zajížděly nad rámec smlouvy, to znamená, že Baška na jejich provoz nepřispívala. Nyní byly trasy linek pozměněny tak, aby jejich otáčení v Hodoňovicích nebylo nutné. O rozšíření spojů do Bašky se v současnosti vedou jednání.

Zajíždění linky č. 6 k poliklinice, které již v minulosti bylo vedeno pouze v jednom směru, bylo zrušeno v návaznosti na vytíženost linky a s ohledem na nejbližší možnou zastávku, od níž je krátká docházková vzdálenost ke zmíněnému zdravotnickému středisku. Před změnou jízdních řádů k poliklinice na frekventované ulici 8. pěšího pluku zajíždělo 14 z 19 linek MHD a další desítky spojů příměstské autobusové dopravy. V době dopravní špičky tak od polikliniky odjížděly autobusy každé čtyři minuty. Tento stav již byl z provozního i bezpečnostního hlediska neudržitelný, proto bylo zajíždění jedné z městských linek k poliklinice zrušeno.

„V souvislosti s upravenou linkou č. 6 je nejblíže k poliklinice zastávka Ostravská. Vzdálenost je zhruba 350 metrů. Navíc od polikliniky na zastávku Ostravská zajíždí celkem sedm linek (1, 3, 4, 10, 11, 12 a 16), takže cestující je mohou využít k přepravě od polikliniky na zastávku Ostravská a na ní přestoupit na linku č. 6,“ upřesnil vedoucí odboru dopravy Miroslav Hronovský s tím, že od polikliniky jede na zastávku Ostravská v pracovní dny na 150 spojů.

„Cílem změny jízdních řádů je, aby autobusové spoje co možná nejvíce navazovaly na příměstské autobusy i na vlaky a samozřejmě aby linky byly vytížené a měly co nejoptimálnější trasy. Při více než sedmi milionech odbavených cestujících nelze vyhovět všem. Naší snahou ale je, aby jízdní řády vyhovovaly většině cestujících,“ uzavřel náměstek Karel Deutscher.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…