Frýdlant: Dvě z lip v aleji v parku musejí k zemi, jejich stabilita je silně narušena

05.07.2017 17:55

Dvě lípy ve dvouřadé lipové aleji v městském parku ve Frýdlantu musejí být v příštích dnech pokáceny. Jsou totiž napadeny lesklokorkou tmavou a jejich stabilita je výrazně narušena. Hrozí jejich pád nebo zlomení. Informace o výrazném poškození dvou ze 63 lip v aleji v parku vyplynuly ze specializovaného posudku Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky, který si nechalo Město Frýdlant vytvořit.

Frýdlant: Dvě z lip v aleji v parku musejí k zemi, jejich stabilita je silně narušena
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

Na zřejmé poškozenív stromů v aleji upozornilodborník při posuzování návrhu na prořezání větví v aleji v souvislosti s pracemi na rekonstrukci kanalizace a výstavbě odlehčovací komory a odlehčovací stoky do řeky Smědé v ulicích Míru a RaisovaUž při běžném pohledu zjistil, že některé stromy nejsou v dobrém stavu. Město si proto nechalo urychleně zpracovat odborný posudek, jehož verdikt je jasný, i když se nám nelíbí. Dvě lípy musejí být urychleně bezpečnostních důvodů pokáceny,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Přestože mělo město velký zájem na jejich záchraně, není možná. „Bylo nám sděleno, že jsou poškozeny nevratně. Na místo vykácených nemocných stromů tak alespoň vysadíme na podzim stromy nové,“ doplňuje místostarosta Frýdlantu. 

mapa nemocné lípy, obrázek se otevře v novém okně

Odborný posudek zkoumal u 63 lip v dvouřadé aleji v městském parku na břehu řeky Smědé stav těchto dospělých stromů. Hodnotil vitalitu, stabilitu a zdravotní stav. Ve dvou ze třech sledovaných hledisek vyšly z hodnocení nejhůře lípy číslo 13 a 16 na pravé straně aleje po proudu řeky Smědé. Co se týče stability, byly u nich zjištěny významné defekty prokazatelně snižující jejich stabilitu. Jsou totiž napadené lesklokorkou tmavou, která narušuje stabilitu kmene a způsobuje bílou hnilobu, kdy při rozkladu vznikají ve dřevě podélné a příčné trhliny vyplněné bílým myceliem. Lípy proto navrhujeme radikálně sesadit,“ uvádí v posudku Ing. Radka Tomášková z oddělení péče o přírodu a krajinu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. 

Ostatní lípy doporučuje posudek odborně ošetřit bezpečnostním řezem nebo případnou lokální redukcí. U lip, které nejsou stabilizovány pak vazbu zvážit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…