Frýdlant: Práce na nové naučné stezce v Podzámčí startují. Hotová bude v listopadu

14.07.2017 15:59

Další atraktivní místo pro trávení volného času začíná vznikat ve Frýdlantu v areálu takzvaného Podzámčí. Jde o naučnou stezku v prostoru přírodní rezervace Křížový vrch, která počítá s informačními tabulemi i dvěma novými odpočinkovými místy s vyhlídkou na hrad a zámek. Vznik stezky umožňuje česko-polský projekt nazvaný „Společně objevujeme přírodu a historii na naučných stezkách Frýdlantu a Lubaně“.

Frýdlant: Práce na nové naučné stezce v Podzámčí startují. Hotová bude v listopadu
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

„Chceme lidem ukázat, že Podzámčí má své kouzlo a svou historii. A že stojí při návštěvě Frýdlantu za to nejen státní hrad a zámek, ale že má smysl sejít i dolů. Věřím, že naučná stezka s osmi zastaveními a vyhlídkou na dominantu města turisty i místní zaujme. Ostatně zpřístupní lokalitu, která je dnes pozapomenutá, přestože má svůj nesporný půvab,“ uvedl už dříve starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Naučná stezka bude dlouhá necelý 1 kilometr. „Půjde o tři čtvrtě metru širokou zpevněnou štěrkovou cestu, lemovanou čedičovými kameny z okolí stezky. Na dvou místech stezky ji vystřídá přemostění přes mokřady. Na stezce se počítá se dvěma odpočinkovými místy s vyhlídkou na hrad a zámek Frýdlant, výsadbou aleje přátelství, dvěma kamennými průchody, instalací dřevěného zábradlí, směrníků a s doplněním jednoho sloupu veřejného osvětlení. Stezka povede od tenisových kurtů a naváže na Křížovou cestu, která je v rámci jiného projektu také obnovována,“ vysvětluje Milan Kysela z investičního oddělení městského úřadu Frýdlant. Po celé délce trasy budou osázeny informační tabule, které přiblíží místní faunu, flóru, geologii a zmíněno bude i železniční neštěstí, která se zde před lety stalo.

Práce na vzniku stezky začínají už v červenci. „Nejprve budou vymýceny náletové dřeviny a dřeviny, které vyznačil lesní hospodář. Potom už přijdou na řadu stavební práce na cestě i přemostění. Vše má být hotovo do konce listopadu,“ doplňuje Milan Kysela.

Partnerem Frýdlantu je v projektu polské město Lubaň, které bude revitalizovat naučnou stezku propojující město s přírodním parkem na Kamienne Gore a vybuduje novou stezku v údolí Gozdnicy.

Naučné stezky získají po vybudování a obnově své propagační materiály, aby se povědomí o nových turistických cílech dostalo mezi širokou veřejnost. Plánována je také fotografická soutěž a publikace.

Předpokládané náklady projektu jsou 60 tisíc eur. Projekt s názvem „Společně objevujeme přírodu a historii na naučných stezkách Frýdlantu a Lubaně“, reg. číslo CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_012/0000394 je finančně podpořen z prostředků Evropské unie / Evropského fondu pro regionální rozvoj / Fondu mikroprojektů v Euroregionu Nisa, v rámci programu Interreg V-A Česká republika – Polsko 2014 -2020. Finanční příspěvek EFRR činí 30 tisíc eur a podíl města 30 tisíc eur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.