Frýdlant: Přeměnu parku u Avanti korunovala instalace dřevěných soch

11.07.2017 19:48

Devět nových soch a sousoší zdobí od pondělí 10. července 2017 ve Frýdlantu park u Avanti, který leží mezi ulicí Husova a parkovištěm v ulici Havlíčkova. Sochy vytvořil Tomáš Gärtner z Jablonce nad Nisou a jde o soubor nazvaný Tak jde čas, který zachycuje hlavní etapy našich životů.

Frýdlant: Přeměnu parku u Avanti korunovala instalace dřevěných soch
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

Úvodní socha zachycuje dívku v očekávání s partnerem, další pak milující matku s dítětem, následuje spokojená mladá rodina. Další sousoší ztvárňuje matku s dcerou na cestě do mateřské školy, následuje kamarádství ze školních lavic. Ze školního přátelství se pak stává v následujícím sousoší láska a životní partnerství. „Nyní by se dalo předpokládat, že se nutně musíme vrátit na začátek, ale život ústřední postavy, narozené dívky, běží dál. Příští sousoší znázorňuje pár ve zralém věku, předposlední pak strasti i radosti každodenního života – muže se psem a partnerku obtěžkanou nákupy. No a poslední sousoší vyjadřuje trvalost partnerství a jeho význam v celém našem životě,“ popisuje význam soch jejich autor Tomáš Gärtner, který pro Frýdlant vytvořil už sochy v městském parku nebo betlém.

Sochy jsou v parku na ocelové podestě, ukotvené do země ocelovými hřeby. Tak, aby odolaly případným vandalům.

Nápad vytvořit z obnoveného parku u Avanti malou galerii vznikl spontánně. „Zrodil se ve chvíli, kdy bylo nutné nad bývalým koupalištěm u zahrádkářské kolonie z bezpečnostních důvodů pokácet zhruba 10 stromů. Přišlo nám škoda je použít jen na palivo. A tehdy právě přišel nápad, vytvořit z nich sochy,“ vysvětluje místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Sochy jsou tak ze tří různých dřevin. „Jsou vyřezané ze smrku, lípy a modřínů. Třikrát jsem je navíc přelakoval, aby odolávaly povětrnostním podmínkám,“ doplňuje jejich autor.

„Jsem rád, že ve Frýdlantě ožila další část města, která byla ještě před nedávnem zanedbaná. Z parku v loňském roce zmizely nepoužívané a rozbité lavičky, snížená místa byla zavezena hlínou a zatravněna, keře byly prořezány a park byl doplněn veřejným osvětlením. Následovalo vydláždění chodníků a teď se z něj stala i jakási veřejná galerie. Věřím, že si jí budou lidé vážit,“uzavírá místostarosta města.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…