Frýdlant obdrží šek za vítězství v soutěži Historické město roku 2016

18.05.2017 20:26

V rámci Valdštejnských slavností, které se budou konat 19. – 21. května obdrží město Frýdlant šek ve výši 100.000 Kč, jako odměnu od Libereckého kraje za vítězství v krajském kole soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón – Historické město 2016.

Frýdlant obdrží šek za vítězství v soutěži Historické město roku 2016
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

Finanční dar předají starostovi města Danu Ramzerovi během oficiálního zahájení hejtman Martin Půta společně s Květou Vinklátovou, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

„Do krajského kola soutěže za rok 2016 se přihlásila čtyři města – Frýdlant, Lomnice nad Popelkou, Nový Bor a Zákupy. Vítězem se stal Frýdlant, který tak navázal na úspěšná umístění z let minulých a je za poslední čtyři roky již potřetí Historickým městem Libereckého kraje,“ říká Květa Vinklátová, radní Libereckého kraje zodpovědná za resort cestovního ruchu, památkové péče a kultury, která bude šek Frýdlantu předávat.

Soutěž Historické město vyhlašuje již od roku 1994 Ministerstvo kultury ČR ve spolupráci se Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska a Národním památkovým ústavem. Hodnotící odborná komise navštívila všechna přihlášená města a podrobně se seznámila s jejich přihláškami a realizacemi obnovy kulturního dědictví na jejich území. Jako krajský vítěz bylo komisí vyhodnoceno město Frýdlant. Na 2. příčce se umístil Nový Bor. Třetí místo shodně obsadila města Lomnice nad Popelkou a Zákupy.

Frýdlant patří mezi města, která plně využívají Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. V uplynulých deseti letech se mu dlouhodobou a koncepční prací výrazně podařilo zlepšit vzhled městské památkové zóny. Zmínit zaslouží oceněná rekonstrukce náměstí, celková obnova historického špitálu, restaurování tzv. frýdlantského betlému a celková obnova objektu, ve kterém se nachází, náročná obnova fasády radnice, vzorová obnova úseku městských hradeb či investice do historických bytových domů ve vlastnictví města. Za mimořádně zdařilou akci lze jednoznačně považovat restaurování monumentálního náhrobku Melchiora, Kateřiny a Kryštofa z Redernu v děkanském kostele Nalezení sv. Kříže. Ačkoliv se nejedná o městský majetek, jsou směřovány značné finanční prostředky do této renesanční památky evropského významu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…