Fulnek: Výstava představuje Komenského jako pedagoga, učence i obyčejného člověka

02.10.2020 19:53

Od úmrtí J. A. Komenského uplyne 350 let. Ale i tak se s ním můžete seznámit…

Fulnek: Výstava představuje Komenského jako pedagoga, učence i obyčejného člověka
Foto: fulnek.cz
Popisek: Fulnek

U příležitosti 350. výročí úmrtí Učitele národů bude v pondělí 5. října v 8 hodin v Komenského knihovně ve Fulneku zahájena výstava Vzdělávání pro všechny – Odkaz J. A. Komenského. Výstava, kterou knihovně zapůjčilo Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského v Praze, bude ve Fulneku otevřena do 27. listopadu.

Na návštěvníky Komenského knihovny ve Fulneku čeká 19 posterů, které souhrnně představují životní osudy proslulého pedagoga a učence, seznamují s jeho přelomovým pedagogickým dílem a  dodnes moderními učebnicemi, filozofickým odkazem i reflexí Komenského tvorby v umění. Výstava obsahuje také výběr stále platných myšlenek z díla Učitele národů.

„O tuto výstavu je obrovský zájem, jen loni jsme ji zapůjčili zhruba dvěstěkrát. Právě kvůli velké poptávce ze strany muzeí, škol a různých institucí jsme ji připravili i v elektronické podobě. Díky tomu nemusí subjekt, který má o výstavu zájem, čekat, až k němu doputují bannery, ale může si je po dohodě s námi sám vytisknout,“ vysvětluje Elzbieta Baronová, odborná pracovnice Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského v Praze, a poznamenává, že tento způsob zpracování putovních výstav se osvědčil i v současnosti komplikované covidem-19.  A podle jejích slov zdaleka nejde o jedinou výstavu, která má kromě fyzické podoby i elektronickou verzi. „Tento způsob se nám osvědčil už u několika putovních projektů, které tak má možnost vidět více lidí na více místech republiky,“ dodává s tím, že stejně je zpracována například výstava s názvem Příběhy bezvýhradné lidskosti. Přemysl Pitter, výjimečná postava v dějinách 20. století. Zmíněná expozice přibližuje na příkladech lidských osudů přelomové události v československých a evropských dějinách 20. století. 

S elektronickou verzí, následně vytištěnou na 19 posterech, pracovala i Komenského knihovna ve Fulneku. „Naše město je s osobností J. A. Komenského úzce spjato, protože právě tady Učitel národů podle svých slov prožil v letech 1618 až 1621 nejšťastnější období života,“ zmiňuje starosta Fulneku Petr Ertelt. „I proto nese jméno tohoto významného pedagoga jak jedna ze dvou fulneckých základních škol, tak od loňského roku i městská knihovna. Ta je umístěna v Knurrově paláci – barokní památce stojící v bezprostřední blízkosti Památníku Jana Amose Komenského ve Fulneku, jenž právě prochází náročnou rekonstrukcí,“ doplňuje Petr Ertelt s tím, že výstava nebude jediným projektem spojeným s listopadovým výročím úmrtí Učitele národů. 

Výstavu provázejí veškerá preventivní opatření zabraňující šíření onemocnění covid-19. I z tohoto důvodu nebude výstava zahájena vernisáží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …