Havířov: V ZŠ Frýdecká oslavili republiku Českým dnem s Baťou a Zátopkovou

29.10.2018 10:46

Poslední den před podzimními prázdninami se Základní škola Frýdecká připojila k oslavám století Československé republiky zasazením lípy na zahradě školy. Místo vyučování v lavicích si tentokrát děti užily Český projektový den plný odkazů na historii našeho státu.

Havířov: V ZŠ Frýdecká oslavili republiku Českým dnem s Baťou a Zátopkovou
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Projektový den

Český den, který připravily maminky ze Spolku rodičů bludovické školy ve spolupráci s učiteli, měl školáky zábavnou formou upozornit na zajímavé události i osobnosti novodobých českých dějin. Prostřednictvím her a úkolů si připomněli odkaz Tomáše Bati, oštěpařky Dany Zátopkové nebo gymnastky Věry Čáslavské. Žáci tříd prvního stupně už několik dní dopředu přinášeli zajímavé historické předměty, především z období první republiky, a jejich téměř muzejní expozice pak hodnotila speciální porota. Ti z vyšších ročníků si zase v kuchyňce samostatně vařili dukátové buchtičky s krémem. Celý program probíhal jako tradičně v režii akčních deváťáků, kteří soutěžící provázeli stanovišti a soutěžemi.

„Chtěli jsme dětem připomenout atmosféru první republiky, kterou na internetu nezažijí, a také slavné osobnosti, které by je mohly svým životním osudem inspirovat. Dalším cílem našich projektových dní je zlepšení spolupráce mezi rodiči, pedagogy a dětmi, protože na přípravě a organizaci se podílíme všichni společně,“ vysvětlila za pořadatele předsedkyně SRBŠ (Sdružení rodičů bludovické školy) Ivana Sobolová.

Český den navázal na předchozí projektové dny, ve kterých děti poznávaly kulturu a zvyky Anglie, Slovenska, Polska, Francie, Itálie, Španělska, Ruska nebo Japonska.

Sázení lípy

Po slavnostním vyhlášení výsledků se všichni přesunuli na školní zahradu a společně zasadili ke stým narozeninám Československa lípu. Sázení se zúčastnili žáci, učitelé i další zaměstnanci školy, zástupci SRBŠ i vedoucí včelařského kroužku Ambrožíci. „Největší zážitek z toho měli žáci prvních tříd, kterým jejich učitelka vysvětlila, jak budou svým dětem a vnoučatům po letech vyprávět, že byli u této historické události jako prvňáci,“ dodala Sobolová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…