Havířov chce opravit dvě základní školy, upraví proto rozpočet

17.01.2017 8:35

V Havířově jednali radní o změnách v rozpočtu pro rok 2017. Vedení města rozhodlo o zařazení opravy Základní školy Na Nábřeží, kde nechají vyměnit okna, dveře, fasády a vstup do budovy. O opravě Základní školy Generála Svobody rozhodnou 27. února zastupitelé.

Havířov chce opravit dvě základní školy, upraví proto rozpočet
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

„My na radnici si uvědomujeme, že obě školy si zaslouží opravit. ZŠ Na Nábřeží je jednou z nejstarších škol v Havířově. Zároveň reprezentuje cenný architektonický styl Sorela. Zdejší okna a fasáda však opravdu nejsou v dobrém stavu,“ uvedla primátorka města Jana Feberová. „Přepokládáme, že oprava školy vyjde na 28 milionů korun. V nejbližší době budeme vyhlašovat výběrové řízení,“ doplnila. Budova základní školy byla postavena v letech  1954 - 56. Prakticky od doby výstavby zde neproběhla žádná větší rekonstrukce. Dveře a převážná část oken jsou původní a mají špatné izolační vlastnosti. Některá okna jsou již nefunkční.

Stávající okna a dveře budou vyměněny, opravena bude také fasáda budovy. „Jelikož se tato stavba nachází v ochranném pásmu nemovitých kulturních památek Sorela, bude barevné řešení fasády upřesněno před realizací za přítomností zástupce Národního památkového ústavu. Soklová část, sgrafita a kamenné prvky budou očištěny a opatřeny nátěrem odpuzujícím vodu. Kamenné obklady z hořického pískovce hlavního vstupního portálu nahradí nové,“ řekl k opravám Základní školy Na Nábřeží vedoucí odboru správy a rozvoje majetku města René Vašek.

Na Základní škole Generála Svobody by město chtělo nechat vyměnit okna a zateplit fasádu a některé ploché střechy. Plánují se také stavební úpravy pro zajištění bezbariérovosti školy tak, aby odpovídala současným požadavkům. Pro bezbariérový přístup by měl být upraven vstup do školy, tělocvičny, družiny i atria. „O zařazení opravy školy do rozpočtu rozhodnou 27. února zastupitelé. ZŠ Generála Svobody je rozlehlá pavilónová škola. Očekávané výdaje na její rekonstrukci činí řádově 40 milionů korun, které bychom pokryli z rozpočtových rezerv,“ upřesnila primátorka Jana Feberová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…